Odprta Kuhinja

Recept za veganske krofe

Veganski krofi z marmelado (Foto: Sašo Šketa)
Odpri galerijo
A+   A-
Res super in hkrati večkrat preverjeni recept smo našli pri priljubljenem kuharskem blogerju Sašu Šketi, ki nam je zraven dodal še trik za sladkorni posip.

V minulih dneh, ko je že dišalo po pustnih dobrotah, male in velike maškare pa so pazljivo izbirale svoje oprave, smo po Sloveniji lovili zanimive pustne dobrote. In potem se nam je utrnila ideja, da bi poiskali recept za malce drugačne krofe – pripravljene zgolj iz rastlinskih sestavin.

Namesto rumenjakov in mleka ...

Recept pa ni primeren samo za vegansko usmerjeno publiko, temveč tudi za tiste, ki se iz takšnih ali drugačnih razlogov izogibajo jajc oziroma mleka. Pa je ti dve sestavini v najbolj priljubljenem pustnem cvrtju težko nadomestiti? »V tradicionalnih krofih se pogosto znajdejo rumenjaki, ti pa v svoji grobi sestavi vsebujejo dobro tretjino maščob, polovico vode in beljakovine. Če pripravljamo vegansko različico krofov, rumenjake nadomestimo z večjo količino olja, ki poskrbi tudi za sočnost testa. Značilno rumenkasto barvo testa dosežemo z dodatkom kurkume,« je način, kako naj rumenjakom najdemo rastlinski približek, pojasnil Sašo Šketa, ki okusne vsebine ustvarja skupaj z ženo Nežo.

Kaj pa mleko? »Enostavno ga nadomestimo z rastlinskimi napitki,« odgovarja sogovornik in na vprašanje, kako se takšno testo obnese v cvrtniku, pojasni: »Pri cvrtju veljajo enaka pravila kot pri klasičnih dobrotah. Izberemo olje za cvrtje, saj ta zdržijo višje temperature in se načeloma manj vpijejo v testo. Cvremo pri pravi temperaturi, za krofe jaz olje segrejem na 170 stopinj Celzija, dobro je, če si pomagamo s termometrom. Pomembno je še, da ne damo preveč krofov cvreti hkrati, to je odvisno od velikosti posode.«

Posip? Zapomnite si ta trik!

In ker ima vsakdo, ki se resneje loteva peke krofov, svoj trik, nas je zanimalo, kateri je tisti as, ki ga iz rokava potegne Sašo. »Če želimo, da sladkor ostane čim dlje na površini pustnih dobrot, uporabimo sladkor v prahu, ki mu primešamo malenkost škroba. Sladkor v prahu že v osnovi vsebuje nekaj koruznega škroba, z dodatno količino pa poskrbimo, da se počasneje stopi. Na 100 gramov sladkorja v prahu dodamo približno 10 gramov škroba. Dodatno lahko v mešalniku fino zmeljemo kokosovo moko, jo precedimo in ta fini kokosov prah vključimo k sladkorju v prahu.« 

Značilno rumenkasto barvo testa dosežemo z dodatkom kurkume.

Sašo in Neža Šketa v novem studiu. (Foto: Sašo Šketa)
Sašo in Neža Šketa v novem studiu. (Foto: Sašo Šketa)

Krofi (brez mleka in jajc)

Za 20 krofov.

 • 1 kg namenske moke za krofe, lahko uporabiš tudi ostro
 • 0,5 l rastlinskega mleka
 • 2 kocki svežega kvasa
 • 0,5 žličke kurkume
 • 4 žlice sladkorja
 • 0,5 dl ruma
 • 2 dl olja
 • sok polovice limone
 • naribana lupinica polovice limone
 • žlička soli
 • 2 zavojčka vaniljevega sladkorja

Ne pozabimo na

 • 2 litra olja za cvrtje
 • sladkor v prahu za posip
 • marmelado (za nadev)

Priprava

 1. V posodo mešalnika stresemo moko.
 2. V sredino naredimo večjo vdolbino, vanjo vlijemo toplo mandljevo mleko in povrh nadrobimo kvas. Počakamo nekaj minut, da se naredi kvasec.
 3. Ob strani posode dodamo olje, sladkor, limonin sok, limonino lupinico, vaniljev sladkor, sol, kurkumo, rum.
 4. Gnetemo 10 minut, dokler testo ne postane voljno. Če ga gnetemo z rokami, si vzemimo še malce več časa.
 5. Testo razdelimo na približno 20 delov. Pomagajte si tako, da vsak del stehtate, idealen krof naj bi tehtal okoli 80 g.
 6. Iz vsakega dela oblikujemo lepo kroglico, pri tem si pomagamo z dlanjo, in jo razvaljamo po pultu.
 7. Kroglice postavimo na pomokano krpo in jih pokrijemo. Pustimo vzhajati 20 minut, vmes jih enkrat obrnemo.
 8. Počasi segrejemo olje. Idealna temperatura za cvrtje je 170 °C. Temperaturo preverimo s termometrom ali leseno kuhalnico; ko jo pomočimo v olje, se okoli nje naredijo mehurčki.
 9. Pomembno je, da izberemo olje za cvrtje, ker se manj vpije.
 10. Krof postavimo z zgornjo vzhajano stranjo navzdol v olje in jih cvremo na vsaki strani nekaj minut. Lonec lahko pokrijemo s pokrovko, tako bodo krofi še lepši.
 11. Vmes spremljamo temperaturo olja.
 12. Ocvrte krofe damo na rešetko, da se olje odcedi, nato jih postavimo na papirnato brisačko.
 13. Še tople krofe napolnimo z marelično marmelado. Lahko uporabite borovničevo, čokoladni namaz ali jih pustite brez nadeva.
 14. Posujemo s sladkorjem v prahu in se z njimi bašemo do onemoglosti.

Priporočamo še: Božanski krofi: recept in pravila, ki smo se jih naučili na naši kuharski delavnici

Datum Objave: 10.2.2024 ob 05:02

Več iz te teme:

pustsladiceveganski krofi

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.