Odprta Kuhinja

Recept za zmagovalni golaž iz Kranja

Odpri galerijo
A+   A-
Zakaj bi bili toplejši meseci pravi trenutek za objavo recepta za golaž? Zato ker ravno zdaj marsikje potekajo razna tekmovanja v kuhanju golaža.


S tistega, ki so ga nedavno pripravili v kranjskem blokovskem naselju Planina II, smo se vrnili z zmagovalnim receptom. Zapisal ga je Boris Jeglič, ki je z ekipo Društva paraplegikov Gorenjske na tekmovanju v pripravi golaža osvojil prvo mesto. In zakaj so tik ob košarkarskem igrišču sredi blokov kuhali gola​ž? Tu je bil SMUKfest, ki ga je z ekipo pripravila Manja Zorko, predsednica Krajevne skupnosti bratov Smuk, pod okriljem tega malega festivala pa je v kotličkih, ki so se greli nad plinskimi gorilniki, potekalo okusno tekmovanje. Med štirimi ekipami, ki so sodelovale, je prvo mesto torej odnesel golaž, v katerega je sestavine s pravo mero doziral Boris Jeglič. Ob zmagi je pojasnil: »Ko kuham večje količine, znam golaž kuhati tudi šest ur, no, največkrat sta dovolj že dve.« Dodal je še eno skrivnost: »Ker imam rad okus po čebuli, ne maram pa je čutiti med zobmi, jo na drobno narežemo, skorajda zmeljemo s posebnim sekljalnikom čebule.«

Zmagovalni golaž


Za 8–10 oseb.

  • 1 kg govejega mesa

  • 1 kg čebule

  • nekaj lovorovih listov

  • 3–4 stroki česna

  • manjši šopek peteršilja

  • malo domače paradižnikove mezge

  • paprika v prahu (po okusu)

  • malo olja

  • sol, poper


Priprava


1. Na olju prepražimo na zelo drobno nasekljano čebulo. Ko je prepražena, dodamo strt česen, pomešamo in počakamo nekaj minut, da česen zadiši.

2. Zdaj dodamo na koščke narezano meso in začimbe. Solimo in popramo, mešamo. Po nekaj minutah dodamo še paradižnikovo mezgo in zalijemo s hladno vodo. Vode dodamo toliko, da v našem kotličku (oziroma loncu) dobimo primerno gostoto.

3. Zavremo, zmanjšamo ogenj in kuhamo na majhnem ognju vsaj dve uri, lahko tudi dlje. Malo pred koncem kuhanja, ko je meso že skoraj skuhano, dodamo papriko v prahu (po okusu).
Priporočamo še: Tako Bine Volčič najraje pripravi zeleno solato
Datum Objave: 20.6.2022 ob 08:06

Več iz te teme:

mesne jedigovedinajuhe in enolončniceenolončnicagolaž

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.