Ribja juha (brodet)
Odpri galerijo
A+ A-
Topla juhica z okusom po morju.
Sestavine
- 2 kosa škarpine brez glave ali 2 oradi
- 15 svežih sardel
- 2 pesti lignjev
- 10 školjk (klapavic)
- 15 kozic
- rumena čebula, glavica česna
- 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici moke
- pločevinka vloženega paradižnika
- sol, 1 dl vina, pol limone
- drobnjak, peteršilj
Priprava
1. Narezano čebulo in česen prepražimo, dodamo vložen paradižnik, kuhamo 5 minut, nato grobo pretlačimo.
2. Vse ribe očistimo, večje ribe še narežemo na dva prsta debele kose, nato vse rahlo solimo, povaljamo v moki in v ponvi na olju spečemo. Pečene preložimo na krožnik, v ponev nalijemo vino in z lopatico postrgamo ostanke s ponve.
3. V paradižnikovo juho najprej previdno položimo pečene kose večjih rib, čez nekaj minut sardele, nato narezane lignje, školjke in na koncu še rake. Vsakokrat posodo narahlo potresemo, da se vsebina pomeša.
4. Prilijemo vino iz ponve, dodamo sok in rezine limone, in ko vse še enkrat zavre, je juha gotova. Na koncu jo le še potresemo s peteršiljem in drobnjakom ter ponudimo s polento in zeljno solato.
Nasvet: Ne pozabite odstraniti škrg ribjim glavam, sicer bo juha grenka.
Različica: Izberite ribe in morske sadeže glede na ponudbo v ribarnici.
Ali ste vedeli: Pravi dalmatinski brodet vedno vsebuje najmanj 7 vrst rib, nekaj škampov in še nekaj manjših školjk. Praviloma se k brodetu ponudi hladna koruzna polenta.
Naslovna fotografija: Krištof Koman
Preberite še: Oslič z zelenjavo
Datum Objave: 24.2.2020 ob 08:02