Ribja juha s koromačem

Lahka in aromatična poletna jed na žlico, ki je hitro pripravljena. Za vse, ki ne želite, da vam kosilo obleži v želodcu.

Priprava 10 minut, čas kuhanja 10–15 minut.

Sestavine

  • večji svež paradižnik
  • večji koromač
  • sveža orada
  • 2 stroka česna
  • list bazilike

Priprava

1. V lonec, dovolj velik, da bomo vanj dali orado, nalijemo 0,75 litra vode, solimo, zavremo in v krop vstavimo ribo. Ogenj zmanjšamo in ribo poširamo tik pod vreliščem približno 5 minut oziroma dokler zlahka ne izvlečemo plavuti. Odstavimo, ribo preložimo na krožnik, da se napol ohladi, »ribjo jušno osnovo« pa prihranimo.

2. Paradižnik in koromač očistimo (paradižnik po želji olupimo), grobo narežemo, stresemo v lonec. Dodamo še strt česen in vse skupaj na olju res hitro popražimo, le toliko, da česen zadiši. Prilijemo ribjo osnovo, začinimo z baziliko in kuhamo 5 minut.

3. Medtem očistimo ribo vseh kosti, glave in kože, meso pa grobo razkosamo in ga vstavimo v juho. Po minuti odstavimo in ponudimo. Po juhi se prileže popečena polenta s šparglji in velika skleda sezonske zelene solate.

NAMIG: Juha je odlična tudi (napol) hladna.

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana