
Planinska specialiteta!
Sestavine
– 300 g ješprenja
– 200 g fižola
– 300 g prekajenega mesa
– lovorov list, majaron, luštrek
– peteršilj, list in korenina
– 3 korenčki
– 1 por
– 1 čebula
– 2 stroka česna
Priprava
1. Čez noč namočimo fižol. Zjutraj vodo odlijemo, v lonec prilijemo svežo vodo in fižol skuhamo z lovorovim listom.
2. V drugem loncu skuhamo ješprenj skupaj s kosom prekajenega mesa (šunke, prekajenih reber, šinka).
3. Med kuhanjem v lonec postopoma dodajamo narezano zelenjavo: najprej na kocke narezano korenje, narezano peteršiljevo korenino, nato por, sesekljano čebulo in česen. Uporabimo lahko tudi narezano kolerabo ali zeleno.
4. Začinimo z majaronom, lovorovim listom, ščepcem luštreka, solimo in popramo.
5. Kuhamo dobro uro, da se ješprenj skuha. Na koncu primešamo kuhan fižol in nasekljan peteršilj.
Poizkusite še: Krompir s klobaso iz pečice
Fotografija: Mateja Jordovič Potočnik