Rikota: tako preprosto jo lahko naredimo kar sami

Poznamo mnoge, ki prisegajo, da po okusu taka skutka daleč presega kupljeno. Termometer pa potrebujemo, kot edino eksotično opremo.

Preden se lotite: Ni se treba podajati po surovo mleko na kmetijo, rikota bo uspela tudi s kupljenim. Če pa je le možnost, strokovnjaki priporočajo, da v trgovini izberemo tisto, ki stoji v hladilniku, in ne tiste, ki je kar na trgovskih policah. To zadnje je bilo namreč sterilizirano s tehnologijo UHT, ki pomeni ultra visoko temperaturo, ki deloma spremeni bio­kemijski ustroj mleka, kar pomeni, da bo končni okus skute nekoliko slajši, ob tem pa tudi drugače koagulira.

Priporočamo: 7 lokalnih živil, ki jih moramo pogosteje jesti, ko nastopi mraz

Domača rikota

  • 1 l polnomastnega mleka
  • pol žličke soli
  • 60 ml običajnega kisa (okrog 5 %)

Priprava

1. Kuhinjsko cedilo obložimo z več plastmi gaze.

2. V kozico damo mleko, prilijemo kis, solimo in segrevamo na umirjenem ognju, pri čemer ves čas mešamo, ker se mlečne tekočine rade primejo.

3. Ves čas merimo temperaturo: ko doseže 76 stopinj, odstavimo z ognja in počakamo nekaj minut, da se začnejo sesirjeni koščki zbirati na gladini, kajti pred sabo imamo zdaj že dobro ločeno sirotko (prozorna) in grudice naše bodoče rikote.

4. Z zajemalko z luknjicami poberemo skuto in jo preložimo v pripravljeno cedilo, povrhu napnemo prozorno folijo ali kuhinjsko servieto, da ne privabljamo vinskih mušic, potem pa le čakamo, da se skuta odcedi na gostoto, ki smo se jo namenili doseči.

5. Domačo rikoto ali albuminsko skuto shranimo v škatli s pokrovom v hladilniku, zdržala bo nekje do pet dni.

Kako dolgo je treba počakati: Če bomo odcejali le pet minut, bo skuta kremasta in skoraj tekoča, če jo pustimo na cedilu vsaj dve uri ali čez noč, pa bo že drobljiva in v večjih kepicah.
Deloindom.si: 6 idej, kako v svoj dom vnesti pridih jeseni

Naslovna fotografija: undefined undefined/Getty Images

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana