Riž basmati z jagnjetino
A+ A-
Naj izbira gimnazijca Jerneja.
Priprava: 20 minut; čas kuhanja: približno ura in pol.
Sestavine
- 2 kg jagnjetine (s kostmi), (oljčno) olje za peko
- 500 g čebule, 250 g bučnega pireja (ali kos buče)
- timijan, rožmarin, sol, poper, 2 stroka česna
- 250 g suhega sadja (rozin, suhih fig, datljev)
- palčka cimeta
- pol žličke pimenta v prahu
- žlica medu
- 5 dl rdečega vina
- 2,5 dl vode
- granatno jabolko
- 250 g riža basmati
Priprava
1. Meso jagnjetine razrežemo na večje kose. Čebulo grobo narežemo. Pripravimo si večjo posodo, v kateri bomo kuhali, in ponev. Datlje in suhe fige narežemo na polovice.
2. V ponev nalijemo malo olja, ga segrejemo in v njem opečemo meso. Preložimo ga v večjo posodo.
3. V ponev dodamo še malo olja in popražimo čebulo. Dodamo strt česen, zelišča in naprej pražimo približno 5 minut.
4. Zdaj dodamo bučni pire ali na drobne kocke narezano bučno meso. Vmešamo še fige, rozine, datlje, začinimo s cimetom, pimentom, medom in vse skupaj razredčimo z vinom in vodo. Solimo, popramo in zavremo.
5. Ko omaka zavre, jo odstavimo in z njo prelijemo meso v večjem loncu. Lonec pristavimo, spet zavremo, nato ogenj zmanjšamo in nad šibkim ognjem s priprto pokrovko kuhamo dobro uro, da se meso zmehča in omaka zgosti.
6. Jed ponudimo z rižem basmati in semeni granatnega jabolka. Zraven gre zelena solata.
Naredimo vnaprej: To je prilagojen recept Nigelle Lawson za jed, ki jo je najbolje skuhati v večji količini, da je vsaj za dvakrat. Brez težav jo zamrznete. Vsekakor jo skuhajte vnaprej. Zelo priporočam.
Poizkusite še: Božansko mehki rogljički s pršutom, sirom in baziliko
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 7.5.2018 ob 13:05