Rižev narastek z maskarponejem in malinami

Odpri galerijo
A+ A-
Kmečko dekle, oblečeno po zadnji modi. Tako bi opisali ta rižev narastek v obliki torte.
Tjaša ima redko in nepojasnjeno navado, da poskuša vse po vrsti preobraziti v torto. Že osnovni mlečni narastek je dovolj kompakten za tak podvig, zato je tokrat šlo brez zapletov ali žrtev.
Sestavine (za pekač s premerom 24 cm)
- 250 g riža za mlečni riž
- 100 g rjavega sladkorja
- 250 g maskarponeja
- 1 l mleka, 3 jajca
- 200 g malin, 1 vaniljev strok
Dekoracija
- sveže maline, rožmarin
Priprava
1. Vaniljev strok po dolgem razpolovimo in iz njega z noževo konico postrgamo semena. Tako semena kot strok zavremo skupaj z mlekom.
2. V lonec stresemo riž in ga kuhamo le polovico časa, ki je naveden na embalaži.
3. Lonec odstavimo in mlečni riž ohladimo. Odstranimo vaniljev strok.
4. Jajca ubijemo in ločimo rumenjake od beljakov. Slednje stepemo v čvrst sneg.
5. K rižu primešamo maskarpone, sladkor in rumenjake, na koncu pa nežno z lopatico še sneg iz beljakov.
6. Na dno pekača za torte s snemljivim obodom postavimo papir za peko.
7. V pekač vlijemo riževo zmes, po njej pa naključno razporedimo sveže maline in jih porinemo pod površje.
8. Pečico prepričamo, naj se segreje na 200 stopinj, in jo za 45–60 minut zaposlimo s peko riževega narastka.
9. Peko budno spremljamo, in ko začne narastek na vrhu rjaveti, čezenj poveznemo aluminijasto folijo, da se ne prismodi.
10. Preden se družno lotimo sladice, se mora žal popolnoma shladiti. Predlagava, da jo za kako uro ali dve postavimo v hladilnik.
11. Z malce domišljije se lahko tudi preprost rižev narastek preobrazi v sladico, primerno za konec še tako posebnega nedeljskega kosila.
Poizkusite še: Hitri špageti carbonara
Datum Objave: 25.5.2019 ob 09:05