Rižota z bučkami in sardinami

Odpri galerijo
A+ A-
Ta hitra, počitniška rižota.
Priprava: 2 minuti; čas kuhanja: 15 minut.
Sestavine
- 2 bučki
- večja čebula
- 3 pločevinke sardin
- rožmarin, sol, poper
- kozarec belega vina
- peteršilj
- 320 g riža za rižoto
- žlica masla
- 150 g parmezana
- približno 1,5 l jušne osnove
Priprava
1. Jušno osnovo segrejemo. Bučke in čebulo narežemo, stresemo v globoko ponev in dodamo olje iz pločevink sardin. Pristavimo in pražimo 2 minuti, nato dodamo riž, počakamo, da toplota obda vsa riževa zrna, nato prilijemo vino. Premešamo, in šele ko voda izhlapi, začnemo po zajemalkah prilivati jušno osnovo, kakor za vsako kremasto rižoto.
2. Po 5 minutah dodamo sardine iz pločevink in kuhamo še približno 10 minut, da se riž skoraj povsem zmehča. Solimo po potrebi in popramo.
3. Parmezan naribamo. Peteršilj narežemo ali sesekljamo.
4. Na koncu rižoto odstavimo, vmešamo maslo, parmezan, vse potresemo s peteršiljem, pokrijemo za minuto, nato takoj ponudimo kot samostojno jed.
Naredimo vnaprej: Bolj malo pravzaprav. Rižoto je najbolje skuhati in takoj postreči.
Različica: Namesto sardin iz pločevinke vzemite sveže sardele, jih popecite posebej in meso vstavite v rižoto.
Fotografija: Krištof Koman
Preberite še: Odlične bučkine kocke z jajci in sirom
Datum Objave: 7.7.2019 ob 18:07