Rogljički s kranjsko klobaso in pomako iz kisle smetane

Če še nimate odličnega recepta za mehke kvašene rogljičke, je ta pravi, da si ga shranite v beležko. Tamara je puhaste kruhke obogatila še s klobaso, da so prikladni za zimsko krepčanje med delom od doma ali sprehodi v naravo.

Preden zabredete v testo za rogljičke, se najprej lotite krepkega nadeva iz kranjske klobase in čebule, da bo priročno nared in ohlajen, ko ga boste potrebovali. Naprej pa vse po klasičnem postopku: kvasec, testo, vzhajanje, oblikovanje in peka.

Količine bodo obrodile silnih 48 kosov.

Sestavine

  • par kranjskih klobas
  • 2 večji čebuli
  • 1 kg moke tip 500
  • kocka svežega kvasa (42 g)
  • 7 dl tople vode
  • 1,5 dl olja
  • 2 zvrhani žlički soli
  • žlička sladkorja
  • jajce + 2 žlici hladne vode za premaz

Priprava

1. Klobasi damo kuhat v hladno vodo. Ko zavre, odstavimo, lonec pokrijemo in klobasi pustimo v vodi še 10 minut. Nato ju vzamemo iz vode, pustimo, da se malo ohladita, in narežemo na kockice.

2. Čebulo na drobno narežemo. Na zmernem do močnejšem ognju segrejemo 0,75 dl olja in čebulo zlato rjavo popražimo, da se popolnoma zmehča. Pustimo, da se ohladi.

3. Pripravimo kvasec: v 2 dl tople vode raztopimo žličko sladkorja in nadrobimo kvas. Premešamo in pustimo stati 10–15 minut.

4. Moko presejemo/razrahljamo, ob robu potresemo sol, v sredini naredimo jamico, v katero stresemo kvasec in prilijemo preostalo toplo vodo (5 dl). Premešamo, dodamo še čebulo in preostalo olje (0,75 dl).

5. Na pomokani delovni površini zamesimo fino gladko in mehko testo. Oblikujemo ga v hlebček in postavimo v rahlo naoljeno posodo, ki jo tesno pokrijemo s prozorno folijo za živila. Pustimo vzhajati uro in pol.

6. Vzhajano testo razdelimo na 4 dele. Na pomokani površini vsakega razvaljamo v krog cca. 3 mm debeline.

7. Krog razdelimo/narežemo na 12 enakih trikotnikov. Vsak trikotnik ob robu nadevamo z zvrhano žličko narezane kranjske klobase in zvijemo proti vrhu v rogljiček.

8. Rogljičke polagamo na pekač s peki papirjem. Premažemo jih z jajcem, razžvrkljanim z 2 žlicama hladne vode.

9. Pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, 15–20 minut. Pečene za 5–10 minut pokrijemo s kuhinjsko krpo. Postrežemo jih s pomako iz kisle smetane.

Tamara Ružić
Tamara Ružić

Hej, vsi ljubitelji dobre kuhinje! sem Tamara, gurmantična strastna kuharica, vedno pripravljena na nove kuharske izzive. Uživam v pripravi vsakdanjih domačih jedi kot tudi malce nenavadnih kombinacij na krožniku, ki prijetno presenetijo naše brbončice. Pridružite se mi v mojem kuharskem kotičku gourmantica.si, kjer vam bom z neizmernim veseljem postregla in vas razvajala z raznimi kulinaričnimi dobrotami. www: http://www.gourmantica.si/

Objava še nima komentarja.

Comments are closed