Odprta Kuhinja

Šarkelj štirih okusov namesto potice

Odpri galerijo
A+   A-
Gre za šarkelj iz kvašenega testa, pri katerem je simpatičen in drugačen že sam postopek priprave, z zavijanjem nadeva v mošnjičke. Okus pa je poln, hkrati raznolik in harmoničen. Kralj med primerki, ki se lahko postavi tudi pred potico.



Med testiranjem sem pripravila sem tri izpeljanke z različnimi nadevi, vključila sem tudi jabolčnega, pa skutnega in pudingov nadev, vendar me je zmotilo, da nadevov, ki so bili svetlejši, na koncu ni bilo razločno videti, so pa šarkelj obogatili s sočnostjo in okusom. Ko sem raziskovala naprej, sem na koncu pristala pri kombinaciji, ki jo tokrat tudi predlagam. Pri pripravi bodimo pozorni, da na izrezane kvadratke na sredino resnično damo zvrhano žlico nadeva, tako se bo lepše videl po peki. Ko vse štiri stranice stisnemo na vrhu, dobimo tako mošnjiček ali kroglico, ki jih zapovrstjo polagamo v krogu, tako se bodo nadevi pomešali.

Potica je nekaj tradicionalnega, zato veljajo neka tiha pravila glede priprave, predvsem oblika je zelo značilna, kar se tiče nadevov, pa so lahko podobni kot pri prekmurski gibanici. Lahko rečeva, da je takšen šarkelj zelo prijazen, širine poln brat potice. No, pa še vzhajanje je precej krajše. :)

Moj nasvet je: ob njem ponudimo mešani planinski čaj, v katerem ne bo izstopal okus le enega zelišča, ali ponudimo rahlo sladko črno kavo brez dodatkov.

Šarkelj štirih okusov


Za model velikosti 23 do 25 cm.

Testo

  • 500 g moke

  • 230 ml mleka

  • 100 g masla

  • jajce

  • 3 rumenjaki

  • 80 g sladkorja

  • kocka svežega kvasa

  • žlica vaniljeve arome

  • lupinica 1 limone

  • 50 g masla

  • sol

  • maščoba za pekač

  • moka za potresanje pekača in valjanje


Orehov nadev

  • 200 g mletih orehov

  • 50 g sladkorja v prahu

  • 20 g rozin

  • 100 ml toplega mleka

  • žlica rumove arome

  • žlička mletega cimeta


Makov nadev

  • 100 g maka

  • 20 g rozin

  • 50 g sladkorja v prahu

  • 160 ml toplega mleka

  • žlica rumove arome


Lešnikov nadev

  • 150 g lešnikov

  • 50 g sladkorja v prahu

  • 100–120 ml mleka


Slivov nadev

  • 250 ml gostejše slivove marmelade

  • žlička cimeta

  • žlica ruma


Priprava


1. Testo: segrejemo mleko, nato odvzamemo kak deciliter in mu dodamo nadrobljen kvas, malo sladkorja, premešamo in pustimo, da vzhaja.

2. Preostalemu mleku dodamo preostali sladkor, maslo, vaniljo, naribano lupinico ene limone in rum ter po potrebi malo segrejemo, da se maslo stopi, nato ohladimo.

3. Moko presejemo, ji dodamo sol in vse preostale sestavine za testo, nato še vzhajan kvas in ohlajeno začinjeno mleko. Mešamo kar nekaj časa, da dobimo svilanto gladko testo. Pokrijemo in pustimo stati 30 minut.

4. Pripravimo nadeve: sestavine za vsakega posebej zgolj pomešamo. Maka ne kuhamo.

5. Pečico vključimo na 180 stopinj, pekač za potico dobro namastimo in potresemo z moko.

6. Površino pomokamo in razvaljamo testo, nato ga narežemo na kvadratke, velike približno 8 x 8 cm in začnemo oblikovati.

7. Na sredino vsakega kvad­ratka damo veliko žlico nadeva in naredimo/zatesnimo mošnjiček, ki ga položimo v pekač.

8. Izmenično uporabljamo različne nadeve in mošnjičke zlagamo drugega ob drugega po modelu. Ko napolnimo eno vrsto, začnemo drugo in tako toliko časa, da porabimo vse sestavine. Na koncu z rokami šarkelj malo potlačimo, testo pa naj sega samo približno do polovice modela, sicer bo »prekipelo«.

9. Maslo narežemo na koščke in razporedimo po testu. Postavimo v pečico in pečemo 60–70 minut. Po 20 minutah pokrijemo s peki papirjem.

10. Pečen šarkelj pustimo, da se ohladi, nato ga s pomočjo krožnika obrnemo in potresemo s sladkorjem v prahu.
Pomembno: Nadevi naj bodo čvrsti, ne tekoči.

Priporočamo še: Pehtranova potica izpod Triglava: modrosti prave mojstrice
Datum Objave: 2.4.2021 ob 10:04

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: