Odprta Kuhinja

Sarma naše novinarke Špele Ankele

Odpri galerijo
A+   A-
Sarme največkrat pripravljamo iz kislih zeljnih listov, vsaka gospodinja pa ima svoje nasvete in trike. Tokrat nam jih je skuhala naša novinarka Špela Ankele.


Kakšne sarme imate najraje – brezmesne ali takšne z mletim mesom? In kaj še, poleg mesa ali zelenjave, dodate vanje? Verjetno je odgovorov na zadnje vprašanje prav toliko, kolikor kuharic in kuharjev imamo pred seboj. Zato smo se danes lotili zavijanja sarm in ugotovili, kako raznolika je lahko ta zimska jed, ki na januarskih mizah skorajda ne sme manjkati.

Če gremo najprej k ovoju: sarme največkrat pripravimo tako, da jih ovijemo v liste kislega zelja. Kisle zeljne glave te dni lahko kupimo skorajda v vsaki trgovini. A kaj, če te sestavine ni pri roki? Tedaj nam bodo prišli prav tudi listi ohrovta, ki jih najprej poparimo oziroma za minuto ali dve potopimo v vrelo vodo.

Glavna sestavina nadeva je lahko mesna ali brezmesna. Če se odločimo za meso, bo približno pol kilograma čisto dovolj za dober ducat sarm. Če pa se odločimo, da bodo postne oziroma brezmesne, potem pazimo na to, da je zelenjava v nadevu narezana na približno enakomerne koščke. Pri pripravi brezmesnih nam prav pride denimo leča, ki jo najprej skuhamo, lahko pa uporabimo tudi kak mesni nadomestek, torej rastlinsko različico mletega mesa (iz poglavja tako imenovanih plant based sestavin) oziroma tofu ali seitan, ki ju razrežemo na majhne kose.

Kaj še gre v sarme? Največkrat riž. Če ga v shrambi nimamo ali pa ga ne maramo, uporabimo kaj drugega: proseno ali ajdovo kašo, lahko tudi ovsene ali pirine kosmiče. Teh sestavin ni treba skuhati, saj se bodo tako riž kot tudi prosena ali ajdova kaša kuhali hkrati z mesom oziroma sarmami.

Morda še to: nekateri prisegajo na to, da morajo biti sarme kuhane, spet drugi imajo raje, če jih razporedimo v pekač in jih spečemo v pečici. A naj bodo kuhane ali pečene: sarme so zagotovo ena od tistih jedi, ki januarja na mizi ne smejo manjkati.

In ne pozabite – naslednji dan so še boljše!

Sarme


Za 6–8 oseb.

 • 1 kisla zeljna glava

 • 500 g mletega mesa

 • 1–2 dl riža

 • 1 večji por

 • 2 stroka česna

 • 2 jajci

 • domača začimbna mešanica (domača vegeta)

 • malo olja


Omaka

 • 2 žlici moke

 • 2 žlici sladke mlete paprike

 • 2 žlici paradižnikovega koncentrata

 • malo olja

 • sol


Priprava


1. Najprej pripravimo nadev: na malo olja prepražimo por, prerezan najprej po dolgem na polovico in nato razrezan na tanko. Ko je prepražen, dodamo strt česen, premešamo in odstavimo.

2. V posodi dobro premešamo mleto meso, riž (surov), prepražen por s česnom, jajci in začimbno mešanico (če te nimamo, uporabimo sol in po želji dodamo še mlet poper).

3. Z okisane zeljne glave previdno trgamo liste in v vsakega zavijemo dobro žlico nadeva. Ponavljamo toliko časa, da porabimo ves nadev.

4. Preostanek zeljne glave razrežemo na tanke trakove – kot kislo zelje.

5. Na dno večje posode, tiste za kuhanje juhe, najprej razporedimo na tanko narezano zeljno glavo. Čez polagamo sarmice.

6. Pripravimo še omako: na olju zarumenimo moko. Ko je prepražena, dodamo mleto papriko. Zmes mešamo z metlico, nato pa v počasnem curku začnemo vlivati vodo (približno dva litra je bomo rabili). Dodamo paradižnikov koncentrat. Pomešamo, solimo in omako prilijemo k sarmam.

7. Omaka naj sega do roba sarm, če smo je pripravili premalo, dolijemo vodo.

8. Lonec pristavimo na štedilnik. Takoj ko zavre, zmanjšamo ogenj, tako da jed le rahlo vre, in kuhamo približno eno uro.

Pripravila in fotografirala: Špela Ankele
Priporočamo še: Šelinka: zimska enolončnica s tradicijo

Deloindom.si: Ko boste pospravljali božično drevesce, obvezno naredite to
Datum Objave: 5.1.2023 ob 09:01

Več iz te teme:

kislo zeljesarma

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja