Odprta Kuhinja

Šelinka: zimska enolončnica s tradicijo

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Šelinka je gosta juha, zelo aromatična jed na žlico, v kateri je glavna sestavina zelena.


Šelinko, ki jo poznajo predvsem na Krasu in v Vipavski dolini, so pred skoraj desetletjem opisali tudi otroci iz ajdovske Osnovne šole Šturje, ki so pred leti sodelovali v kuharskem projektu Kuhna pa to. Kot so zapisali v knjigo zbranih receptov, so njihovi predniki v preteklosti to enolončnico v družbi s krompirjevo ali koruzno polento postregli na trgatvi.

Otroci so v knjižico dodali še podatek, da je bila šelinka, tako kot večina tradicionalnih – ali, če hočete, kultnih – jedi, drugačna od hiše do hiše: nekatere gospodinje so jo pripravile kot enolončnico ali mineštro, spet druge so naredile bolj redko, kot juho.

Šelinka je omenjena tudi v brošuri Okusiti Slovenijo, ki opisuje jedi, značilne za posamezne dele naše domovine. Tam je zapisano, da je to enolončnica oziroma gosta juha »iz gomoljev in listov zelene, krompirja, riža, tudi fižola, okisana z žlico kisa ali s suhim vinom«. Med značilne kraške jedi pa, tako je zapisano v knjižici, spadajo še štirje okusi, ki jih krasi pridevnik kraški, in to so jota, pršut, panceta in zašinek. Priznamo, da smo bili sprva malo skeptični, ko smo v družbi kranjskih babic in pod vodstvom blogerke Ule Hribar Babinski pripravljali to preprosto jed. A dvomi so se razblinili, ko smo poskusili prvo žlico te aromatične jedi, ki ji karakterja ne nariše samo zelena, ampak tudi zelišča. Mi smo uporabili peteršilj in koper, oba okusa pa se s preostalimi sestavinami odlično ujameta.

Še nekaj se nam pri tej preprosti mineštri zdi odlično: cena in dostopnost sestavin. Ne zelena niti korenje in koleraba ne spadajo med najdražjo zelenjavo, čebulo pa imate verjetno že zdaj v shrambi.

Še en namig: če se vam vseeno zdi, da bi v to jed spadalo kaj mesnega, se lahko odločite za hrenovko, narezano na kolobarje, v šelinki lahko skuhate klobaso ali pa se odločite za panceto oziroma pršut. A preden v lonec dodate kaj mesnega, priporočamo, da šelinko poskusite – kaj lahko se vam bo zgodilo, da se boste v hipu odločili, da je ta jed točno taka, kot je zapisana v tem receptu, naravnost čudovita!

Šelinka


Za 4–6 oseb.

 • 1 gomolj zelene

 • 1–2 gomolja podzemne kolerabe

 • 2 lista stebelne zelene

 • 1 čebula

 • 1 strok česna

 • 1 korenček

 • 2 dl kuhanega fižola

 • 2 pesti riža

 • 2 žlici oljčnega olja

 • 2 stebelci stebelne zelene

 • zelišča (peteršilj, koper)

 • sol


Priprava


1. Sesekljano čebulo popražimo na olju.

2. Olupimo zeleno ter kolerabo in ju narežemo na majhne koščke. Olupimo še korenček in ga narežemo na kolobarje. Očistimo česen in ga razrežemo na majhne koščke. Dodamo ga k prepraženi čebuli in med mešanjem pražimo še minuto, dve, da zadiši.

3. Nato gre v lonec narezana zelenjava: zelena, koleraba in korenček. Zelenjavo malo popražimo, zatem zalijemo z vodo. Zavremo, potem zmanjšamo ogenj, da jed le rahlo vre, in kuhamo približno 15 minut.

4. Zdaj dodamo še riž in stebelno zeleno, narezano na tanke rezine. Solimo in kuhamo približno 20 minut, da se riž skuha. Na koncu dodamo še kuhan in odcejen fižol ter zelišča, torej na drobno nasekljana peteršilj in koper (lahko pa uporabimo tudi posušen koper in peteršilj). Počakamo toliko časa, da se fižol segreje.

5. Poskusimo, če je treba, dosolimo, in postrežemo.

Priporočamo še:
Datum Objave: 31.12.2022 ob 07:12

Več iz te teme:

juhe in enolončniceenolončnicazelenašelinka

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.