
Znameniti recept z juga Italije.
Priprava: 15 minut; čas kuhanja: 15 minut.
Sestavine
– 500 g širokih nakodranih rezancev
– 2 manjša cela brancina
– 500 g svežega češnjevega paradižnika
– 2 manjši čebuli
– bazilika
– košček pekoče paprike, feferona
– kozarec suhega belega vina
– oljčno olje
– sol, poper
– eko limona
Priprava
1. Najprej spečemo ribi v ponvi na malo olja, pečeni pa preložimo na krožnik, da se ohladita.
2. V velikem loncu pristavimo vodo za testenine.
3. Paradižnike narežemo na četrtine in čebulo na tanke rezine. Feferon drobno sesekljamo.
4. V večji globoki ponvi segrejemo žlico olja in na njem svetlo popražimo čebulo. Dodamo paradižnik, feferon, prilijemo vino in na zmernem ognju kuhamo 5 minut. Začinimo s soljo, poprom, baziliko in lupinico pol (ali cele) limone.
5. Vrelo vodo solimo in v kropu skuhamo testenine na zob. Rezanci so praviloma skuhani v 5 minutah.
6. Meso brancina razkosamo, odstranimo kosti, pokapamo s sokom limone, solimo in vmešamo v omako.
7. Kuhane testenine odcedimo in stresemo v omako, po potrebi prilijemo malo vode, v kateri so se kuhale. Takoj ponudimo s solato iz okisanega stročjega fižola.
Različica: Namesto brancina izberite file osliča, škarpine, lista ali celo orado. Belo ribo, torej. Kar se paradižnika tiče, je ta tokrat iz toplega rastlinjaka.
Naredimo vnaprej: Skuhajte omako ali vsaj specite ribo in jo razkosajte. S tem si prihranite veliko dela in časa.
Priporočamo: Osem trikov za peko, ki jih še ne poznate
Fotografija: Krištof Koman