Odprta Kuhinja

Sirov krompir iz pečice, ki se ga ne boste naveličali

Odpri galerijo
A+   A-
Krompirja se nikoli ne naveličamo in ponovno smo našli recept, ki navdušuje.



Kuhan, pražen, zmečkan – prav v vsaki različici je odličen. Tokrat bomo pripravljali pečenega, a ne takšnega, kot ste ga vajeni. Obogatili ga bomo s kislo smetano, šalotko, česnom in čedarjem. Ko se bodo med peko vsi okusi prepletli s krompirjem, vas bo jed popolnoma navdušila.

Posebnost recepta je, da gomolje najprej spečemo, z vsemi dodatki pa ga dokončamo šele naslednji dan. No, še bolj praktično pa je, če porabimo krompir, ki nam je morda ostal od včerajšnjega kosila.

Sestavine



  • 4 veliki krompirji

  • 1 velika šalotka

  • 2 stroka česna

  • 1 velika žlica surovega masla

  • 300 g ribanega čedarja

  • 360 ml kisle smetane

  • 2 čajni žlički soli

  • poper po okusu


Priprava


1. Rešetke nastavimo na srednjo višino pečice in jo segrejemo na 220 stopinj Celzija.

2. Krompir operemo, vsakega posebej zavijemo v aluminijasto folijo ter nekajkrat prebodemo z vilicami. Nato jih postavimo kar na rešetke pečice in pečemo približno eno uro, dokler ne postanejo čisto mehki.

3. Krompir ohladimo na sobni temperaturi, nato jih za 8 ur postavimo v hladilnik, še vedno zavite v folijo.

4. Naslednji dan pečico ponovno segrejemo na 220 stopinj Celzija. Medtem sesekljamo šalotko in dva stroka česna.

5. Stopimo maslo na ponvi in prepražimo šalotko, nato dodamo še sesekljan česen. Vse skupaj postrgamo v veliko posodo.

6. Krompirje odvijemo iz folije in kar neolupljene naribamo v posodo z maslom. Dodamo riban čedar. Za dve pesti ga pustimo, da ga bomo po vrhu jedi potresli čisto na koncu. Nato primešamo še kislo smetano, sol in poper.

7. Mešanico premestimo v steklen ali keramičen pekač in potresemo s preostankom sira.

8. Pečemo približno 30 minut, dokler jed po vrhu ni zlato zapečena in hrustljava. Preden serviramo, pekač pustimo na sobni temperaturi vsaj 15 minut, da se okusi še bolj povežejo. Navdušeni boste!
Poizkusite še: Dva razloga, zakaj je dobro dodati sodo bikarbono, ko pražimo mleto meso

Fotografija: zkruger/Getty Images
Datum Objave: 8.9.2021 ob 08:09

Več iz te teme:

prilogekrompirsirov krompir

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.