Odprta Kuhinja

Skopje: kam iti, kaj jesti, kaj piti

Stari del Skopja (Stara čaršija). (Foto: Špela Ankele)
Odpri galerijo
A+   A-
Skopje je v novejšem obdobju pridobilo na desetine mogočnih spomenikov, h katerim lahko prištejemo še množico kipov, nameščenih na mostove, trge, zgradbe in še kam. In medtem ko si drugi obiskovalci to polmilijonsko mesto bržčas zapomnijo po obilici obeležij, bodo nam po kratkem obisku v spominu ostali predvsem unikatni kulinarični utrinki. Kateri okusi so torej značilni za glavno mesto Severne Makedonije? Tu je naš izbor.

Za zajtrk: simit pogača

Simit pogača je na prvi pogled zelo nenavadna kombinacija: prazen burek (torej pogača), zapakiran v manjše krušno pecivo (imenovano simit). Nenavaden je bil tudi prvi ugriz, saj nas ni okus nič kaj prepričal. Potem pa smo nadaljevali in hitro ugotovili, da gre za res iznajdljivo pogruntavščino – ker je burek shranjen v pecivo, med zajtrkovanjem nimamo mastnih rok, hkrati pa hrustljavo in lepo zapečeno vlečeno testo poskrbi za razgibano strukturo te značilne skopske jedi. Ravno prav nasitno simit pogačo, poplaknjeno s fermentiranim mlečnim napitkom ajran, domačini najraje jedo za zajtrk, oboje lahko kupite v večini pekarn. Ena simit pogača največkrat stane nekaj več kot pol evra.

Simit pogača: prazen burekv manjšem krušnem pecivu (Foto: Špela Ankele)
Simit pogača: prazen burekv manjšem krušnem pecivu (Foto: Špela Ankele)

Stari del Skopja (Stara čaršija) (Foto: Špela Ankele)
Stari del Skopja (Stara čaršija) (Foto: Špela Ankele)

Tudi nujno: tržnica (ali več njih)

V Skopju je pod okriljem javnega podjetja Skopski pazar kar dvanajst tržnic, mi smo obiskali dve: velik Zelen pazar in ogromen Bit-pazar. Prvi nas je prepričal tudi zato, ker imajo prodajalci poleg sadja in zelenjave na stojnicah domače vložnine, denimo ajvar. Obisk Bit-pazarja pa je za vse, ne samo za kulinarične navdušence, obvezna postaja pri raziskovanju Skopja, kajti tu nas pričaka pravi utrip mesta. Osrednji del Bit-pazarja, ki je umeščen tik ob Staro čaršijo, je velikanska hala, v neposredni bližini pa so še številne manjše stojnice in lokali kot tudi trg, kjer prodajajo cvetje. V osrednjem delu najdemo vse: od sadja, zelenjave in mesa prek mlečnih izdelkov pa vse do živih kanarčkov, petelinov in kokoši, oblačil, kozmetike, tobaka, nakita in še česa. Ker je bilo že na prehodu v pomlad vsega veliko, smo pomislili, kako imenitno bi bilo to tržnico videti poleti, ko se stojnice menda šibijo pod težo lubenic, sončnega paradižnika, paprike in drugih svežih dobrot iz vse Makedonije.

Riž z makedonskih polj (Foto: Špela Ankele)
Riž z makedonskih polj (Foto: Špela Ankele)

Skopski Bit-pazar. Nujno kupiti za domov: nekaj zavojčkov mlete rdeče paprike (Foto: Špela Ankele)
Skopski Bit-pazar. Nujno kupiti za domov: nekaj zavojčkov mlete rdeče paprike (Foto: Špela Ankele)

Ne pozabiti na tavče gravče

Na Bit-pazarju je skorajda nujno, da kaj kupite, in to troje bi bil naš predlog: z vami naj gre domov vsaj en zavojček mlete rdeče paprike, kupite vsaj pol kilograma izjemnega riža z makedonskih polj in tudi malo fižola, ki ga prodajajo predvsem v belih odtenkih. Ravno fižol je zvezda tipične makedonske jedi tavče gravče, pečenega fižola. Izvira iz Tetova, pripravljajo jo tudi v večini skopskih restavracij. Začinijo jo z mleto papriko, dodajo še prepraženo čebulo in spečejo v glinenem pekaču – v njem jed tudi prinesejo na mizo. Tavče gravče ima številne različice, ki lahko zajemajo še drugo zelenjavo in mesne dodatke, no, nam so v restavraciji Skopski merak za manj kot pet evrov postregli osnovno različico, in to konkretno porcijo. Bila je slastna!

Tavče gravče. (Foto: Špela Ankele)
Tavče gravče. (Foto: Špela Ankele)

Poskusite pastrma(j)lijo

V Skopju je skoraj nujno pokusiti pastrmalijo oziroma pastrmajlijo, nekakšno makedonsko različico pice, ki ni okrogle oblike, ampak podolgovate, z dvema zašiljenima koncema. Tradicionalni nadev je narejen iz sira, jajc in mesa, restavracije pa dandanes ponujajo svoje različice. Izbirate lahko med svinjino ali piščančjim mesom, na vrh lahko dodajo tudi jajce, pikantne feferone in kak drug dodatek. V že omenjeni restavraciji Skopski merak pripravijo tudi italijansko navdahnjeno pastrmajlijo s pršutom in mocarelo ali takšno s šunko in gobicami. Podobno kot pice so tudi pastrmajlije lahko velike in male, za veliko boste odšteli dobrih sedem evrov.

Še ta namig: veliko finih restavracij, barov in lokalov v mestnem središču najdete v Boemski ulici, v predelu Debar Maalo.

Pastrmajlija oziroma pastrmalija (Foto: Špela Ankele)
Pastrmajlija oziroma pastrmalija (Foto: Špela Ankele)

Še kaj sladkega?

Slaščičarn je v Skopju veliko, ena legendarnih je zagotovo Šeherezada, ki že desetletja domuje v središču mesta. Točneje: v mestnem trgovskem centru, znanem pod kratico GTC. »Že ko sem bila otrok, smo hodili sem s starši in od takrat se ni nič spremenilo, pa tudi ponudba ostaja enaka,« se je nasmehnila prijateljica iz Skopja, ko sva šli mimo.

Ko se boste sprehajali po starem delu mesta, pa na Stari čaršiji, v eni od ulic čisto blizu džamije, poiščite slaščičarno Baklava Angela Merkel, kjer jed s tem imenom tudi pripravljajo. Vodja slaščičarne je desetletja živela v Turčiji, nato se je preselila v Skopje. Za ime nekdanje nemške kanclerke se je odločila, ker je v eni od turških revij prebrala, da je Merklova menda odlična gospodinja. Poleg baklav imajo tu še fenomenalno halko (ocvrto, v obroček oblikovano pecivo, namočeno v sladki sirup), zraven pa lahko naročite značilno pijačo, imenovano boza (osvežilen fermentirani napitek kiselkasto-sladkega okusa). Za slastno halko, katere okusa še dolgo ne bomo pozabili, smo odšteli približno pol evra.

Ko smo že omenili pijačo: mastika je tradicionalno makedonsko žganje z okusom janeža, za Skopje je seveda značilno skopsko pivo, vina pa nikjer ne morete naročiti na deci, saj je najmanjša količina, ki vam jo prinesejo, velik kozarec z dvema decilitroma vina.

Halka v legendarni slaščičarni sredi starega dela mesta. (Foto: Špela Ankele)
Halka v legendarni slaščičarni sredi starega dela mesta. (Foto: Špela Ankele)

Halka v legendarni slaščičarni sredi starega dela mesta. (Foto: Špela Ankele)
Halka v legendarni slaščičarni sredi starega dela mesta. (Foto: Špela Ankele)

Halka v legendarni slaščičarni sredi starega dela mesta (Foto: Špela Ankele)
Halka v legendarni slaščičarni sredi starega dela mesta (Foto: Špela Ankele)

Priporočamo še: Kam iti, kaj jesti, kaj piti: Budimpešta

Datum Objave: 11.3.2025 ob 09:03

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: