Odprta Kuhinja

Skrivnost za najboljšo grško solato

Fotografija: Foxys_forest_manufacture/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Grška solata je narejena iz paradižnika, kumar, čebule, feta sira in oliv, vse to pa lepo poveže grški origano in oljčno olje.


Skleda sveže zelenjave v družbi feta sira je vedno dobra ideja. Vseeno pa se nam zdi, da je grška solata najboljša, če v njej uživamo na enem izmed grških otokov. Mogoče zato, ker smo pač na dopustu in temu primerno sproščeni bolj uživamo v svežih zalogajih. Morda je razlog tudi v svežini in sladkobi zelenjave, ki dozori pod vročim mediteranskim soncem. Oboje verjetno drži, odličnemu okusu te solate pa botruje tudi trik, ki ga danes delimo z vami.

Grška solata je na prvi pogled podobna šopski, seveda pa lahko na krožniku opazimo nekaj razlik. V obeh bomo našli narezan paradižnik, čebulo in kumare. Prav tako bosta obe prekriti s sirom. A prava grška solata bo zabeljena z zajetno količino ekstra deviškega oljčnega olja, začinjena z origanom in zaokrožena s kremastim feta sirom.

Recept je tako preprost, da pri pripravi težko ustrelimo mimo. Zelenjavo narežemo, dodamo sir, pokapljamo z oljem in potresemo z origanom. Bistvena je izbira kakovostnih sestavin in dobrega olja. Kljub vsemu pa obstaja prostor za izboljšave. Na družbenih omrežjih smo namreč našli odličen trik, ki bo solato naredil bolj bogato in sočno.
Kot lahko vidite v videu, se grške solate najprej lotimo kot običajno. Narežemo kumare, paradižnik in čebulo, po želji in grškem zgledu lahko dodamo tudi olive. Trik pa pride na vrsto pri prelivu. Polovico fete, ki se bo znašla v skledi, zmečkamo in ji dodamo oljčno olje, kanček kisa in limoninega olja. Tako bomo dobili kremast preliv, ki bo vse skupaj zaobjel in kremasto povezal mediteranske okuse. Verjemite, deluje!
Preberite še: Kopriva: pomembno je, kdaj jo nabiramo

Fotografija: Foxys_forest_manufacture/Getty Images
Datum Objave: 10.8.2023 ob 10:08

Več iz te teme:

grška solatasolatafeta siroljke

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.