Skutna torta z orehi in makom
Odpri galerijo
A+ A-
Kako razgibati trojko mak, skuta in orehi – pa to ni gibanica?
Krhko testo
- 250 g moke
- 100 g sladkorja
- vrečka pecilnega praška
- vrečka vaniljevega sladkorja
- 80 g hladnega masla v kockah
- 1 jajce
- žlica kisle smetane
Nadev
- 1 kg pasirane skute
- 300 g kisle smetane
- 5 jajc
- 200 g mletega maka
- 200 g sladkorja
- 200 g mletih orehov
- lupinica 1 limone
- 2 žlici škroba
Priprava
1. Krhko testo: vse sestavine za krhko testo namečemo v posodo, jih s prsti dobro premešamo in stisnemo v kepo. Testo zavijemo v prozorno folijo za živila in ga za 2 uri postavimo v hladilnik.
2. Obod tortnega pekača premažemo z maslom, nato vanj stresemo moko in ga vrtimo, da se moka prime namaščene površine, odvečno stresemo ven.
3. Na dno pekača položimo peki papir.
4. Testo vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo 5–7 mm debelo. Iz njega izrežemo krog s premerom 26 cm. Tega postavimo na dno pekača.
5. S preostalim testom obložimo obod pekača do enakomerne višine in ga postavimo v hladilnik.
6. Nadev: pečico segrejemo na 170 stopinj.
7. Kislo smetano, skuto, jajca, sladkor in limonovo lupinico zmešamo in dodamo 2 žlici škroba. Spet premešamo, nato maso razdelimo na dva enaka dela.
8. V eno polovico primešamo mleti mak, v drugo mlete orehe.
9. V ohlajeno testo na sredini izmenično vlivamo makovo in orehovo zmes v isto točko, da dobimo koncentrične kroge.
10. Torto pečemo 1 uro pri 170 stopinjah.
11. Po koncu peke pečico ugasnemo, vrata pa pripremo. Torta se mora na sobno temperaturo ohladiti počasi, da ne razpoka.
12. Nato jo prestavimo v hladilnik, kjer naj počaka vsaj 6 ur, še raje čez noč.
Priporočamo še: Umešana jajca: zares preprosta zamisel za čisto nov okus
Datum Objave: 8.2.2022 ob 07:02