Skutna torta z orehi in makom

Kako razgibati trojko mak, skuta in orehi – pa to ni gibanica?

Če sladica vsebuje skuto, orehe in mak, je jasno, da gre za nekaj sočnega in močnega. Ko se prebijemo skozi izmenjujoče se plasti orehovega in makovega skutnega nadeva, naletimo na prijetno krhko testo, ki polni in bogati kremi doda potreben kontrast.

Krhko testo

  • 250 g moke
  • 100 g sladkorja
  • vrečka pecilnega praška
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • 80 g hladnega masla v kockah
  • 1 jajce
  • žlica kisle smetane

Nadev

  • 1 kg pasirane skute
  • 300 g kisle smetane
  • 5 jajc
  • 200 g mletega maka
  • 200 g sladkorja
  • 200 g mletih orehov
  • lupinica 1 limone
  • 2 žlici škroba

Priprava

1. Krhko testo: vse sestavine za krhko testo namečemo v posodo, jih s prsti dobro premešamo in stisnemo v kepo. Testo zavijemo v prozorno folijo za živila in ga za 2 uri postavimo v hladilnik.

2. Obod tortnega pekača premažemo z maslom, nato vanj stresemo moko in ga vrtimo, da se moka prime namaščene površine, odvečno stresemo ven.

3. Na dno pekača položimo peki papir.

4. Testo vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo 5–7 mm debelo. Iz njega izrežemo krog s premerom 26 cm. Tega postavimo na dno pekača.

5. S preostalim testom obložimo obod pekača do enakomerne višine in ga postavimo v hladilnik.

6. Nadev: pečico segrejemo na 170 stopinj.

7. Kislo smetano, skuto, jajca, sladkor in limonovo lupinico zmešamo in dodamo 2 žlici škroba. Spet premešamo, nato maso razdelimo na dva enaka dela.

8. V eno polovico primešamo mleti mak, v drugo mlete orehe.

9. V ohlajeno testo na sredini izmenično vlivamo makovo in orehovo zmes v isto točko, da dobimo koncentrične kroge.

10. Torto pečemo 1 uro pri 170 stopinjah.

11. Po koncu peke pečico ugasnemo, vrata pa pripremo. Torta se mora na sobno temperaturo ohladiti počasi, da ne razpoka.

12. Nato jo prestavimo v hladilnik, kjer naj počaka vsaj 6 ur, še raje čez noč.

Priporočamo še: Umešana jajca: zares preprosta zamisel za čisto nov okus
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed