Skutni njoki z bučno-smetanovo omako

Ni napaka – testo naredimo le iz moke, skute in soli!

Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 20 minut.

Sestavine

Njoki
– 500 g skute, 125 g ostre moke
– pol žličke soli

Omaka
– 2,5 dl sladke smetane
– sol, krepak ščep cimeta
– skodelica gostega bučnega pireja
– skodelica kokošje jušne osnove
– žlica zdrobljenega posušenega ali sesekljanega svežega žajblja, 3 bogate vejice timijana

Priprava

1. Iz skute, soli in moke zgnetemo testo, ga oblikujemo v svaljek in narežemo na njoke. Prihranimo jih na pomokani površini.

2. Za omako damo v ponev bučni pire in ga nad šibkim ognjem razredčimo s smetano. Postopno prilivamo jušno osnovo in kuhamo 5 minut, da se zgosti. Začinimo s cimetom, soljo, žajbljem in timijanom ter pustimo na toplem.

3. Zavremo vodo za njoke in jo solimo. V krop stresemo njoke in jih previdno z lopatico privzdignemo z dna lonca. Ko priplavajo na površje, jih kuhamo še največ 5 minut.

4. Kuhane njoke v servirni skledi prelijemo z bučno omako. Zraven ponudimo veliko skledo endivije in radiča s toplim kuhanim fižolom in praženim česnom.

Različica: Namesto pireja iz pečene buče si skuhajte gosto bučno »juho« in jo porabite v omaki kakor pire. Pazite le pri dodajanju tekočine – mogoče je bo treba priliti manj. Lahko si skuhate več bučne juhe in preostanek porabite v petek.
Naredimo vnaprej: Seveda, testo za njoke pripravite vnaprej, jih oblikujte, pokrijte s folijo in shranite v hladilniku; naslednji dan jih le še skuhate. Omako skuhajte vnaprej v celoti ali si pripravite le bučni pire iz pečene buče.
Priporočamo: Jajčne lupine niso za v smeti. Preverite, zakaj!

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed