Skvašene ougrke: na hitro okisane kumarice

Vam kumare pridno poganjajo? Naredite kvašeno različico, pravo specialiteto, kot smo se jo naučili pripraviti v Prekmurju.

Kvašene kumare fermentiramo kar na soncu. So za sprotno porabo, kajti zdržijo le kakšne štiri dni. Odlične so ob narezkih, mesu, včasih pa tudi kar tako. Ob dobrem domačem kruhu.

Sestavine

  • 8–10 mladih kumaric (ali toliko, da napolnimo kozarec)
  • vejica koprca s socvetjem
  • 1/2 l vode
  • 3 žlice kisa za vlaganje
  • ščep soli
  • 2 žlici bučnega olja
  • sol, mleta paprika, poper

Od pripomočkov

  • litrski kozarec za vlaganje
  • manjši krožniček

Priprava

1. Vodo, kis in sol zmešamo. Kumaricam porežemo oba konca, če so debelejše, jih prepolovimo po dolžini, napolnimo kozarec, vmes zatlačimo koprc (včasih so v vsak kozarec dali še list višnje), zalijemo do vrha in pokrijemo z manjšim krožnikom, da ni tesno zaprto.

2. Na toplem pustimo 3 do 4 dni; če se mudi, postavimo kozarec na sonce in kumarice bodo okisane v enem dnevu.

3. Ponudimo odcejene, narezane po dolžini in potresene s soljo, mleto papriko in poprom ter pokapljane z bučnim oljem.

Namig: Isto tekočino za kisanje lahko uporabimo dvakrat.
Priporočamo še: Vlaganje kumaric: na enem mestu vse, kar morate vedeti za najboljši rezultat

Recept: Turistična kmetija Ferencovi
Fotografija je simbolična: Oksana Chaun/Getty Images

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed