Sladica na žlico: veganski tiramisu
Odpri galerijo
A+ A-
Popoln posladek iz kozarčka, ko je treba pripraviti nekaj brez jajc, masla, smetane in mleka.
Vedno je zadrega, kadar je treba pripraviti sladico brez jajc, masla, smetane in mleka. Le redki, tudi profi kuharji, znajo pripraviti dobro sladico na rastlinski osnovi. Največkrat se vse konča pri presni torti, ki ni slaba, pa vendar. V knjigi Nekaj sladkega so zbrani veganski recepti za vse klasične sladice, biskvite, piškote, palačinke, pite in torte, sladice za praznike in čisto navadne za vsak dan. Prav pridejo, kadar je v družini kdo alergičen na laktozo ali jajca. Vedno več se jih odloča za prehrano na rastlinski osnovi iz zdravstvenih razlogov ali zaradi boljšega počutja. Seveda lahko še vedno uživate v klasičnih sladicah. Poskusite tale veganski tiramisu in povejte, ali ste že kdaj jedli boljšega.
Veganski tiramisu
Za 3 kozarce.
Biskvit
- 150 g moke
- 100 g sladkorja
- ščep soli
- žlička jedilne sode bikarbone
- 150 ml sojinega mleka
- 100 g kokosove maščobe
- 2 žlici limonovega soka
Krema
- 200 g svilnatega tofuja
- 50 g indijskih oreščkov
- 60 g kokosove maščobe
- 2 žlici medu (agavinega sirupa)
- sok pol limone
In še
- 2 skodelici močnega espresa
- kakav za posipanje
Priprava
1. Pečico ogrejte na 180 stopinj. Manjši pekač obložite s papirjem za peko. Stopite in do mlačnega ohladite kokosovo maščobo.
2. V skledi zmešajte moko, sladkor, sol, sodo bikarbono. V drugi skledi z metlico zmešajte stopljeno kokosovo maščobo, sojino mleko in limonov sok. Tekočina bo videti skisana. Dodajte jo k suhim sestavinam in premešajte le toliko, da se povežejo. Testo zlijte v pekač, pecite 40 minut in ohladite.
3. Za kremo prelijete indijske oreščke z vrelo vodo, pustite 10 minut, nato jih odcedite na cedilu. Stopite in do mlačnega ohladite kokosovo maščobo. Vse sestavine za kremo stresite v blender in gladko zmešajte. Svilnati tofu se z miksanjem utekočini.
4. Ohlajeno testo izrežite s kozarcem, v katerem boste servirali tiramisu. Najbolj primerni so nizki in široki kozarci. Z izrezanimi krogci obložite dno kozarcev, pokapljajte s kavo, naložite kremo, nadaljujte z drugo plastjo biskvita, kavo in zaključite s kremo.
5. Res se obnese, da sladica stoji v hladilniku nekaj ur, recimo čez noč. Naslednji dan bo odlična, biskvit ravno prav zmehčan in okusi povezani.
Namig: Tiramisu šele pred serviranjem potresite s kakavom. Uporabite cedilo za čaj. Če bi tiramisu pripravljali v skledi, količino sestavin podvojite. Biskvit narežite v obliki klasičnih piškotov za tiramisu. Tiramisu se za porcije zajema z zajemalko ali večjo žlico.
Priporočamo še: Enostavni slivovi cmoki, ki nikoli ne razpadejo
Datum Objave: 31.8.2022 ob 06:08