Enostavni slivovi cmoki, ki nikoli ne razpadejo

Avtorica obljublja, da je to najbolj preprost recept za pripravo te jedi.

Ne, ti slivovi cmoki niso komplicirani, ne bodo razpadli med kuhanjem in ne potrebujete čudnih sestavin. V bistvu samo moko, sladkor, drobtine in slive. Vzamete polnovredno pirino moko (samo s to vrsto moke uspejo), jo solite in prelijete z vročo vodo. Lepo pustite, da se ohladi, in to je vse. Slive naj bodo običajne velikosti, ne tiste velikanske, in lepo rumene, zrele. Koščica naj kar izleti. Če se koščica drži in jo bo treba iztrgati, bo sliva izgubila obliko in bo težje oblikovati cmok. V vsako slivo gre malo sladkorja. Tako, testo imamo, slive tudi. V večji posodi zavrete vodo in jo solite, nato zmanjšate ogenj, da samo brbota.

Zdaj se lotimo cmokov. Nekam natresete moko in si sproti pomokate dlani. Vzamete veliko žlico testa, ga med dlanmi sploščite, položite na sredo slivo in jo zavijete v testo. Saj gre! Cmok spustite v vodo in zraven o čem lepem razmišljate. O cvetočih slivah spomladi ali o cimetovih piškotih ali o dobrem kosilu.

Če slivove cmoke pripravljate prvič, ni treba takoj povabiti najboljše prijateljice, sorodnikov in sosedov. Skuhajte jih malo prej, kot jih želite ponuditi. Naj vas nihče ne čaka pri mizi s pomenljivimi komentarji, medtem ko v sopari lovite cmoke. Imejte rezervni plan, če jih družina na začetku ne bo marala. Naj jejo špagete. Tako kot povsod si je treba v kuhinji zaupati. Morate se šele navaditi na dejstvo, da znate kuhati.

Sestavine

– 250 g polnozrnate pirine moke
– 200 ml vode
– pol žličke drobno mlete soli
– 6–8 sliv
– nekaj žličk sladkorja
– pol žličke soli za vodo
– olje
– 3 kosi prepečenca
– sladkor
– cimet

Priprava

1. Moko stresemo v večjo posodo in premešamo s soljo.

2. Zavremo 200 ml vode. Počasi jo prilivamo k moki in mešamo z leseno kuhalnico, da nastane kepa testa. Pustimo, da se ohladi.

3. Slive operemo, odstranimo koščice in v vsako slivo z žličko natresemo malo sladkorja.

4. V večji posodi zavremo vodo in solimo.

5. Pomokamo dlani. Vzamemo veliko žlico testa, ga med dlanmi sploščimo, na sredino položimo slivo in jo zavijemo v testo. Če kje nastane razpoka, jo stisnemo, da se zalepi. Cmok lahko tudi popravimo s sploščenim koščkom testa, da sliva nikjer ne gleda ven. Preveč lepljivo testo posipamo z žlico moke in pognetemo. Vendar več moke pomeni, da bodo cmoki trši.

6. Cmoke sproti spuščamo v vodo. Vode mora biti toliko, da so pokriti vsaj za en prst. Kuhamo jih par minut, da splavajo na vrh. Lahko se zgodi, da se zalepijo na dno; če ne izplavajo, jih s kuhalnico odlepimo. Kuhane odlagamo na cedilo.

7. Kose prepečenca zmeljemo v mlinčku ali podrobimo v večjem možnarju. V ponvi segrejemo olje in šele nato dodamo drobtine. Zmanjšamo ogenj. Pražimo, da dobijo zlato rjavo barvo. Pravočasno odstavimo.

8. Kuhane in dobro odcejene cmoke nežno povaljamo v drobtinah. Ponudimo posute s sladkorjem in cimetom.

Namig: Drobtine hitro izgubijo svežino, zato jih raje pripravimo sproti iz prepečenca. Naribamo jih, podrobimo v večjem terilniku ali zmeljemo v kavnem mlinčku. Več o pripravi domačih drobtin pa tukaj.
Priporočamo še tudi: Jabolčni ocvrtki s cimetom so najpreprostejša jesenska sladica
Na Poletu preberite: Urška Žigart: Ne kličite me Pogačarjeva Urška, prosim (ne še), 3. del
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana