Sladkanje: Vodnikove prestice

Piškoti za lep začetek dneva, ki se zelo priležejo ob skodelici kave ali čaja.

Vodnikove prestice so narejene po prilagojenem receptu za današnji čas, ki ga v originalu najdemo v Vodnikovih Kuharskih bukvah iz leta 1799. Mar ni to imenitno, da lahko v tako sladkih grižljajih podoživljamo preteklost.

Priporočamo še: Pecivo na kocke: Linhartov cukr, kot ga spečejo v Gostilni Lectar

Sestavine

  • 160 g moke
  • 70 g surovega masla
  • 105 g sladkorja
  • 5 rumenjakov
  • malo janeža
  • beljak in kristani sladkor za premaz in posip

Priprava

1. Surovo maslo narežemo na kocke in mu dodamo sladkor ter rumenjake in vse dobro zmešamo.

2. Dodamo moko in malo janeža ter dobro zgnetemo.

3. Oblikujemo prestice, jih premažemo z beljakom in potresemo s kristalnim sladkorjem.

4. Pečemo 10 minut v prej ogreti pečici na 170 °C.

O receptu: Recept za Vodnikove mehke prestice so prilagodili učitelji na BIC Ljubljana, v okviru slaščičarskih delavnic pa jih pečejo dijaki programa slaščičar. Nam ga je predala Katja Orehek Hati, vodja Šolske turistične agencije KULT316, ki deluje pod okriljem BIC Ljubljana.

Fotografija: Arhiv KULT316

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed