Sladke kutine s cimetom in smetano
A+ A-
Preden mošt vino postane.
Sestavine
- 4 srednje velike kutine
- 500 ml sladkega vinskega mošta
- 2 žlici rjavega sladkorja, 2 paličici cimeta
- žlička nageljnovih žbic, 100 g masla, 3 žlice medu
- 200 ml stepene sladke smetane
Priprava
1. V večjo posodo vlijemo mošt, dodamo sladkor in začimbe. Počasi segrevamo.
2. Kutine olupimo, prerežemo na polovico in izdolbemo peške. Polovičke položimo v mošt in pokrito kuhamo 30 do 40 minut oz. toliko časa, da ko v kutino zapičimo leseno špilo, čutimo, da je mehka.
3. Ko so kutine kuhane, v ponvici stopimo maslo in počakamo, da se začne peniti, dodamo med in v ponvico preložimo kutine. Pečemo jih vsaj 3–4 minute oziroma toliko, da med začne karamelizirati in se kutine zlato rjavo obarvajo.
4. V skodelico ali globok krožnik preložimo popečene kutine.
5. Preostanku masla in meda dodamo nekaj žlic mošta, v katerem so se kuhale kutine, in pomešamo, da se omaka lepo zgosti.
6. Toplo omako prelijemo čez kutine in postrežemo s stepeno sladko smetano.
Namig: Nekaj odišavljenega mošta bo gotovo ostalo. Zamrznite ga in ob kakšni priložnosti ponudite s kozarcem penine.
Recepti in besedilo: Saša Drobnič Škrjanec
Fotografije: jagababa.si
Preberite še: Trije triki Marthe Stewart, s katerimi bo lupljenje kostanja lažje
Datum Objave: 2.11.2017 ob 06:11