Odprta Kuhinja

Slana jesenska pogača

Odpri galerijo
A+   A-
Za dva.


Sestavine


- 100 g polnovredne pirine ali pšenične moke
- 200 g bele pšenične moke
- 1/2 zavojčka suhega kvasa
- žlica oljčnega olja
- žlička drobne soli
- 230 ml tople vode

Nadev
- približno 180 g čebule
- 2 žlici oljčnega olja
- pol žličke soli
- granatno jabolko
- žlica sladkorja

Posip
- drobnjak
- metini lističi
- orientalska začimba zaatar (iz suhega majarona, origana, timijana, praženega sezama in soli)

Priprava


1. Zamesimo testo. V skledo stresemo moko, solimo in pokapljamo z oljem, na sredino stresemo kvas, prilivamo vodo in mešamo iz sredine navzven. Testo je precej mokro. Pustimo ga v pokriti skledi, da se podvoji. Testo predevamo v nizek pekač, obložen s papirjem za peko, in potlačimo z dlanmi. Počakamo, da vzhaja.

2. Pečico segrejemo na 220 stopinj. Čebulo nasekljamo in med praženjem posolimo.

3. Granatno jabolko razpolovimo in iz polovice iztisnemo približno 50 ml soka na ožemalniku za citruse. Sok pokuhamo v majhni kozici s sladkorjem, da dobimo sirup. Ko se začnejo delati veliki lepljivi mehurji, je dovolj, saj se sok zgosti z ohlajanjem. Pazimo, da se ne strdi preveč in se prilepi na dno.

4. Zaatar najdemo v trgovinah z orientalskimi začimbami. Za doma pripravljeno mešanico suho popražimo sezam, nato pa vse sestavine stremo v možnarju. Pražen sezam in sol lahko nadomesti japonski gomasio.

5. Po testu razporedimo čebulo z oljem, prelijemo s sirupom iz granatnega jabolka in posipamo z začimbno mešanico zaatar.

6. Pečemo 20 minut na 200 stopinj, da se robovi zlato rjavo obarvajo.

7. Okrasimo z zrnci, drobnjakom in lističi mete. Pogača je odlična topla in tudi hladna.

Naslovna fotografija: Hana Splichal

Poskusite še: Preprosta limonova torta z albuminsko skuto

Datum Objave: 11.9.2019 ob 10:09

Več iz te teme:

rožmarinjesenpogača

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja