Slana jesenska pogača

Za dva.

Sestavine

– 100 g polnovredne pirine ali pšenične moke
– 200 g bele pšenične moke
– 1/2 zavojčka suhega kvasa
– žlica oljčnega olja
– žlička drobne soli
– 230 ml tople vode

Nadev
– približno 180 g čebule
– 2 žlici oljčnega olja
– pol žličke soli
– granatno jabolko
– žlica sladkorja

Posip
– drobnjak
– metini lističi
– orientalska začimba zaatar (iz suhega majarona, origana, timijana, praženega sezama in soli)

Priprava

1. Zamesimo testo. V skledo stresemo moko, solimo in pokapljamo z oljem, na sredino stresemo kvas, prilivamo vodo in mešamo iz sredine navzven. Testo je precej mokro. Pustimo ga v pokriti skledi, da se podvoji. Testo predevamo v nizek pekač, obložen s papirjem za peko, in potlačimo z dlanmi. Počakamo, da vzhaja.

2. Pečico segrejemo na 220 stopinj. Čebulo nasekljamo in med praženjem posolimo.

3. Granatno jabolko razpolovimo in iz polovice iztisnemo približno 50 ml soka na ožemalniku za citruse. Sok pokuhamo v majhni kozici s sladkorjem, da dobimo sirup. Ko se začnejo delati veliki lepljivi mehurji, je dovolj, saj se sok zgosti z ohlajanjem. Pazimo, da se ne strdi preveč in se prilepi na dno.

4. Zaatar najdemo v trgovinah z orientalskimi začimbami. Za doma pripravljeno mešanico suho popražimo sezam, nato pa vse sestavine stremo v možnarju. Pražen sezam in sol lahko nadomesti japonski gomasio.

5. Po testu razporedimo čebulo z oljem, prelijemo s sirupom iz granatnega jabolka in posipamo z začimbno mešanico zaatar.

6. Pečemo 20 minut na 200 stopinj, da se robovi zlato rjavo obarvajo.

7. Okrasimo z zrnci, drobnjakom in lističi mete. Pogača je odlična topla in tudi hladna.

Naslovna fotografija: Hana Splichal

Poskusite še: Preprosta limonova torta z albuminsko skuto

Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.