Slane miške s kuhanim pršutom

Te male jogurtove napihnjenke v sebi skrivajo kuhan pršut in parmezan, kar je kot nalašč za pomakanje v slastno pomako iz kečapa.

Staro izročilo očitno veli, da mora tisto, kar se cvre za pusta, vsebovati kup sladkorja, poleg tega mora biti izdatno posuto s sladkorjem v prahu. Predrzno ignoriranje sladkorja pri pripravi mišk se glede na povedano zdi pravo pustokletje, a je rezultat tega vreden.

Slane miške s kuhanim pršutom

  • 170 g jogurta
  • 170 g moke
  • 2 jajci
  • žlička pecilnega praška
  • pol žličke soli
  • 30 g parmezana
  • 100 g kuhanega pršuta
  • olje za cvrtje

Pomaka

  • 3 žlice kečapa
  • ščepec česna v prahu
  • pol žličke suhega origana
  • ščepec soli
  • pol žličke pekoče čili omake

Priprava

1. Kuhan pršut v rezinah narežemo na mini kvadratke, parmezan fino naribamo.

2. V eni posodi sklofamo jogurt in obe jajci, v drugi zmešamo moko in pecilni prašek.

3. K jogurtu in jajcem dodamo narezan kuhan pršut in nariban parmezan, nato še moko in sol.

4. Zmešamo v homogeno maso.

5. Cvrtje: v višjo posodo vlijemo olje in ga na srednjem do močnem ognju segrevamo toliko časa, da okoli potunkanega ročaja kuhalnice nastanejo mehurčki.

6. Za oblikovanje slanih glodavcev uporabimo tradicionalno tehniko dveh žlic. Z eno zajamemo testo, z drugo ga frcnemo v oljno kopel. Velja paziti, da so miške enako velike, sicer bodo nekatere prismojene, druge pa v sredini še surove. Načeloma bi se morale med cvrtjem same prevaliti, drugače jim malo pomagamo. Cvremo jih do zlato rjave barve.

7. Ocvrto zalego zbiramo v posodi s papirnatimi brisačkami, nato pa še vročo pomlatimo.

8. Pomaka: nič ne kompliciramo, le vkup zmešamo kečap, česen v prahu, suhi origano in sol. Po želji dodamo še pekočo čili omako.

Priporočamo še: Izbor: v tej slovenski slaščičarni se cvrejo najboljši krofi
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana