Slasten borovničev zavitek, ki je narejen v pol ure

Zamišljajte si kot mi: da ste znova v neki stari kavarni, sredi velemesta, ob skodelici dobre kave.

Ta zavitek je bil narejen z domačimi gozdnimi borovnicami – drage so, redko se dobijo, ampak včasih si jih pa že lahko privoščimo, saj imajo tako lep, retro navdih. Recept je nastal kot nekakšen poklon sladkarijam, ki jih včasih dobimo postrežene h kavi v starih kavarnah, če se podamo v katero od srednjeevropskih mest, predvsem seveda na Dunaju, z najrazvitejšo kavarniško kulturo. No, pa tudi kot navaden štrudel po kosilu se je ta zavitek imenitno obnesel: narejen v pol ure, domači so zahtevali ponovitev.

In še zgodbica, ko smo že pri potovanjih in pustolovščinah. Borovnice – ameriška veja družine – so imele pomembno vlogo na številnih odpravah in dolgih potovanjih. Indijanci, ki so jih visoko cenili in častili kot božji dar, ki rešuje pred lakoto, so jih sušili in vmešavali v pemikan, to je s salom pomešano sušeno bizonovo meso, neobhodno na daljših poteh po pokrajinah, ki niso ponujale prehranskega gostoljubja. Kultna zadeva, pravzaprav.

Borovničev zavitek

  • 170 g sirnega namaza
  • 180 g maskarponeja
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 130 g svežih borovnic
  • 50 g sladkorja (odvisno od sladkosti borovnic)
  • 1 paket kvašenega listnatega testa (400 g, že razvaljanega)
  • 1 jajce za premaz
  • sladkor v prahu in mleko za premaz

Priprava

1. Pečico segrevamo na 200 stopinj. Pripravimo pekač in dno obložimo s papirjem za peko.

2. Zmešamo sirni namaz, maskarpone, vaniljo in sladkor.

3. Testo razprostremo na pekač, nato ga ob daljši stranici na obeh straneh režemo na trakove, s katerimi bomo križno zapirali nadevano sredino: približno tretjino z vsake strani. Trakovi naj bodo na obeh straneh približno enako dolgi.

4. Na sredino nadevamo sirni namaz, potresemo z borovnicami in začnemo zapirati. Prvi trak potegnemo z roba navznoter, nato jih polagamo izmenično z ene in druge strani do konca.

5. Zavitek pomažemo z razžvrkljanim jajcem in damo v pečico za 20 minut, po 20 minutah pokrijemo s papirjem za peko in pustimo še 5 minut.

6. Ko se ohladi, zmešamo nekaj sladkorja v prahu z mlekom, da dobimo mazav preliv, tega razmažemo po vrhu zavitka in ponudimo.

Priporočamo še: Preprosta galeta z marelicami
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana