Smešno preprosti brezglutenski kruhki, ki vas bodo navdušili
Na našem portalu smo z vami delili že nešteto receptov za kruh. Prav tako smo vam namignili najrazličnejše trike in zvijače, kako ga pripraviti. A če se iz katerega koli razloga izogibate glutenu, je treba priznati, da primerljivega končnega rezultata ni lahko zamesiti. Tokrat pa smo na instagramu naleteli na preproste štručke, ki ne vsebujejo moke, pa so vseeno čudovito mehke.
Pšenično moko težko nadomestimo s katero drugo, če si želimo puhastega testa. V tem primeru pa je sploh ne bomo potrebovali. Maso za štručke bomo namreč osnovali na lanenih semenih, ki ustvarijo čudovita vezivna vlakna, ko jih zdrobimo in jim dodamo vlago. Potrebovali bomo še jajce in grški jogurt ali zrnati sir. Da se bo v pečici vse skupaj nekoliko dvignilo, pa bomo v testo dodali še pecilni prašek.
Štručke bodo tako polne beljakovin in posledično precej bolj hranljive od običajnega kruha. Hkrati bodo dovolj nevtralnega okusa, da jih kombiniramo k slanim in sladkim sendvičem. Spodnji recept je odmerjen za eno štručko, ki jo lahko pripravimo kar v navadni skodelici, ki jo postavimo v mikrovalovno pečico.
Sestavine
- 2 žlici zdrobljenih ali mletih lanenih semen
- 1 jajce
- 1 žlica grškega jogurta ali zrnatega sira
- polovica čajne žličke pecilnega praška
Priprava
- V posodi zmešamo vse sestavine, da dobimo gladko zmes. Nato jo vlijemo v manjše ognjevarne skodelice, ki smo jih obložili s papirjem za peko. Tako bomo dobili majhne štručke, če pa imamo pri roki le večji pekač, lahko uporabimo tega.
- Brezglutenski kruh lahko spečemo kar v mikrovalovni pečici, kjer bo nared v le treh minutah. Lahko pa ga pripravimo tudi v pečici, kjer se bo pekel 15 minut pri 180 stopinjah Celzija.
- Ko so štručke pečene, jih pustimo počivati nekaj minut, da se nekoliko ohladijo, nato jih odstranimo iz pekača, prerežemo in obložimo s poljubnimi nadevi.