Snežne kepe, kot jih pripravijo v priljubljeni gostilni
Snežne kepe so brez dvoma ena od tistih sladic, ki so nam jih naše mame in babice ob koncu leta rade pripravljale. Verjetno se spomnite, kako so čakale na zunanjih okenskih policah ali na balkonih, da se ohladijo, saj so snežne kepe z vaniljevo omako najbolj krasne takrat, ko jih postrežemo zelo hladne. Sladica je odlična tudi zato, ker imate sestavine zanjo že zdajle verjetno doma, poleg tega pa so te res poceni. Naš drobni namig: ko kuhamo snežne kepe, pazimo, da mleko ne zavre, mora pa biti tako vroče, da je tik pred vreliščem. Recept za snežne kepe nam je narekovala Meta Repovž iz Gostilne Repovž, kjer se letos veselijo prav posebnega priznanja.
Snežne kepe
Za 4 osebe.
Vaniljeva krema
- 600 g mleka
- 400 g sladke smetane
- 320 g rumenjakov
- 220 g sladkorja
- 65 g koruznega škroba
- strok vanilje
Kepe
- 5 beljakov
- ščepec soli
- zavitek vaniljevega sladkorja
- sladkor (po okusu)
- 1 l mleka
Najprej naredimo snežne kepe
1. Beljake stepemo v trd sneg in med stepanjem dodamo sol, vaniljev sladkor in po potrebi še navadnega.
2. Dobro segrejemo mleko in v njem pokuhamo beljakov sneg, ki smo ga z žlico oblikovali v žličnike.
3. Snežne kepe s penovko vzamemo iz mleka, postavimo jih na krožnik in jih ohladimo.
Vaniljeva krema
1. Mleko, ki smo ga prihranili od kuhanja kep, precedimo. Vanj vmešamo sladko smetano in vaniljo ter zavremo.
2. V manjši skodelici zmešamo rumenjake, sladkor in koruzni škrob, da nastane gosta zmes. Prilijemo jo v prej zavreto mleko, ki se je vmes že ohladilo.
3. Segrejemo na 82 stopinj Celzija oziroma toliko, da se krema zgosti. Odstavimo in mešamo.
4. Odstranimo strok. Kremo razporedimo v skodelice in ohladimo, nato na vrh polagamo ohlajene snežne kepe.
Fotografija: Dejan Javornik