Sočen kakijev kolač

Eden tistih izvrstnih sočnih kolačev, ki jih naredimo na tik-tak.

Priprava 10 minut, čas peke 35–40 minut; za okroglo potičnico ali model za šarkelj.

Sestavine

  • 100 g suhih brusnic ali rozin
  • 3 žlice žganja ali ruma
  • 190 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • pol žličke soli
  • žlička cimeta
  • za dobro noževo konico muškatnega oreščka
  • 150 g sladkorja
  • 115 g masla
  • 250 ml kakijevega pireja (sredica 2 večjih mehkih kakijev)
  • 2 jajci, zavitek vaniljevega sladkorja
  • 150 g orehov ali pekanov

Priprava

1. Pečico vključimo na 175 stopinj. Model za šarkelj ali potico namastimo. Drobno zmeljemo 100 g orehov, nato v mlinček dodamo še preostanek orehov, vendar jih zmljemo le na grobo. Maslo raztopimo.

2. V kozici segrejemo žganje in rozine, skoraj zavremo, takoj odstavimo in pustimo, da se rozine dobro namočijo in ohladijo.

3. V večjo posodo presejemo moko, pecilni prašek, sol, začimbe. Pomešamo s sladkorjem.

4. V novi posodi zmešamo maslo, kakijev pire, jajca in vaniljev sladkor.

5. V posodo z moko počasi prilivamo kakijevo zmes in nežno mešamo. Dodamo še rozine z žganjem in oreščke. Mešamo le toliko, da se sestavine navlažijo.

6. Testo hitro naložimo v model, pogladimo in model porinemo v pečico za 30–40 minut. Ali je pečeno, preverimo z zobotrebcem. Pečeno vzamemo iz pečice, pustimo 5 minut v modelu, nato zvrnemo na mrežico in pustimo, da se kolač povsem ohladi.

7. Za okras potresemo s sladkorjem ali prelijemo s sladkim limonovim prelivom.

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed