Sočna telečja pečenka

Teletina ne potrebuje množičnega spremstva začimb, da bi ohranili nežni okus, velja pravilo manj je več.

Goveje meso je pogosto na slovenskem jedilniku, prva asociacija sta gotovo tradicionalna nedeljska goveja juha in golaž. Obe jedi je sorazmerno preprosto skuhati, seveda z malimi posebnostmi, ki jih razvije vsak kuhar. Vse bolj so priljubljeni steaki, ki jih ponujajo tudi številne gostilne, ob praznikih pa obvezni tatarski biftek, ki ga skupaj z maslom mažemo na popečene bele kruhke. Način priprave je odvisen od kosa mesa, predvsem pa od starosti živali. Mlada, sočna teletina potrebuje bistveno manj časa kot meso dve ali več let stare govedi. Vendar tudi teletina ob napačni pripravi lahko postane pusta, suha in zategla.

Sestavine za 4 osebe

– 1 kg teletine za pečenko (pleča, vratovina brez kosti)
– olje, sol
– vejica rožmarina

Priprava

1. Telečjo pečenko pripravimo z malo začimbami, da ne zabrišejo njenega nežnega okusa. Meso natremo s soljo, na kilogram približno 15 g, in namažemo z oljem. Pustimo stati vsaj eno uro.

2. V pekač nalijemo olje in ga segrejemo na štedilniku. V vročem olju z vseh strani popečemo meso, da zakrkne. Tako se pore zaprejo in se ohrani sočnost mesa. Dodamo samo še vejico rožmarina in postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 180 stopinjah. Pečemo dobro uro, vmes večkrat zalijemo s sokom, ki se izteka na dno posode. Meso je pečeno, ko ga prebodemo z vilicami in se ne izcedi sokrvica.

Besedilo:A. K.
Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Kje pa se tako meso v resnici dobi?

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana