Sočna torta z breskvami

Lepotica s cvetličnim klobukom.

Za model premera 16 cm.

Sestavine

Testo
– 150 g moke, pol vrečke pecilnega praška
– 1 dl mleka, 40 g grenkega kakava
– 120 g rjavega sladkorja, jajce
– 0,7 dl sončničnega olja
– 1 dl vroče grenke kave, ščepec soli
– pol vrečke sode bikarbone

Prvi nadev
– 5 domačih breskev
– 80 g masla, 2 žlici sladkorja

Drugi nadev
– 250 g maskarponeja
– 2 žlički sladkorja v prahu
– ščepec mlete kave, vaniljev strok

Čokoladni obliv
– 100 g črne čokolade
– 40 g alpske smetane

Priprava

1. Vse suhe sestavine, razen sladkorja, med seboj dobro premešamo.

2. Jajce razžvrkljamo in umešamo med suhe sestavine.

3. Sladkor, mleko, olje in kavo dobro premešamo in postopoma dodajamo v suho mešanico.

4. Testo prelijemo v pomaščen model za torte in pečemo v pečici na 180 °C, približno 30 minut.

5. Pečeno torto stresemo iz modela in pustimo, da se popolnoma ohladi. S tankim nožem jo dvakrat prerežemo.

6. Prvi nadev: breskve olupimo in narežemo na krhlje. V ponvici raztopimo maslo in dodamo sladkor, ko se začne peniti, dodamo breskve in jih kuhamo 5–8 minut, da se dobro zmehčajo. Odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladijo.

7. Drugi nadev: siru maskarpone dodamo sladkor v prahu, semena vaniljevega stroka in ščepec mlete kave. Z metlico sestavine dobro premešamo.

8. Sestavimo: prvi oblat obložimo z breskvami, ga pokrijemo z drugim, spet premažemo s kremo in prekrijemo s tretjim oblatom. Zgornji oblat na tanko premažemo z marelično marmelado in oblijemo s stopljeno čokolado.

9. Na vodni kopeli stopimo čokolado in ji prilijemo alpsko smetano. Z metlico smetano dobro umešamo v čokolado, da se lepo poveže, in prelijemo torto.

Priporočamo še: Breskova marmelada s sivko

Recept in fotografije: Saša Drobnič Škerjanec, Jagababa.si

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed