
Sočne, da se kar topijo v ustih. Več kot primerne so za druženje ob čaju ali kavi, pa še brez moke so.
Iz teh sestavin boste napekli za manjši pekač velikosti 23 x 14 cm.
Sestavine
– 2 beljaka
– žlica sladkorja
– 150 g orehov
– 50 g mletega maka
– pol žličke sode bikarbone
– 50 g sladkorja
– 2 rumenjaka
– 100 g kisle smetane
– žlica ruma, 3 žlice olja
– 50 g nasekljanih dateljnov(lahko tudi rozine)
Priprava
1. Dobro namastimo pekač in ga malce posujemo z mletimi orehi. Iz beljakov in žlice sladkorja stepemo trd sneg in ga postavimo na stran.
2. V posebni posodi zmešamo orehe, mleti mak in sodo bikarbono. Sladkor, rumenjaka, kislo smetano, rum in olje dobro stepemo.
3. Dodamo suhe sestavine: orehe z makom in sodo. Vmešamo še suhe dateljne ali rozine in na koncu ročno narahlo primešamo še stepeni sneg.
4. Vlijemo v pomaščen pekač in pečemo na 175–180 stopinjah 25–30 minut.
Priporočamo še: Kolač s pečenimi jabolki, ki navduši
Fotografija in recept: Ana Bulat