Odprta Kuhinja

Šodo z mlekom

Odpri galerijo
A+   A-
Jajca, ki jih skupaj s sladkorjem in mlekom spenimo v šodo, nam povrnejo moč in energijo, ki smo ju izgubili med boleznijo.


Tokrat malce drugačen posladek, kot ste ga vajeni, a menim, da bi vam utegnil koristiti, tako kot je meni že zgolj spomin na kozarec, poln jajčne pene, povrnil nekaj energije med prebolevanjem covida, ki sem ga ujela prav zdaj, ko so se sicer v ospredje spet prerili prehladi, gripe in druge sezonske nadloge.

Šodo je bil vse, po čemer je moje telo po nekaj dneh covida končno zahre­penelo, potem ko sem vase lahko spravila le pomarančo in kakšno žlico jogurta. V otroštvu nam ga je namreč mama pripravljala, ko smo okrevali, saj je veljalo, da povrne moči. To je bil magični napoj, ki je prekašal moč Popajeve špinače ali He-Manovega meča. In nismo bili edini, ki smo jajca s sladkorjem penili za krepčilo, to so po pripovedovanju domačih radi naredili celo v porodnišnicah.

Sicer je šodo tudi italijanska sladica iz rumen­jakov, sladkorja in desertnega vina, ki ji pravijo zabaione, veliko bolj kremasta in svilena različica kot tokratni krepčilni in penasti napitek z mlekom.

To je lahko nekaj najboljšega, kar preliješ čez sveže jagodičevje, ali pa – kot sem doživela v dobri stari primorski gostilni – čez tople orehove palačinke.

Šodo z mlekom


Za dve osebi.

  • 2 sveži jajci

  • 2 žlici sladkorja

  • lupinica pol limone

  • 0,5–1 dl toplega mleka


Priprava


1. Šodo bomo kuhali nad soparo. Pristavimo večjo kozico z vodo (za dva prsta naj je bo) in jo zavremo. Ogenj zmanjšamo.

2. Na lonec položimo manjšo kozico, v katero ubijemo jajci, dodamo sladkor in limonovo lupinico. Z ročnim mešalnikom stepamo tako dolgo, da se pena podvoji in segreje. Vmes prilijemo še mleko.

3. Ponudimo še toplega v skodelici ali kozarcu.
Priporočamo še: Odlična hitra enolončnica za vse ljubitelje italijanskih okusov
Datum Objave: 17.3.2023 ob 10:03

Več iz te teme:

mlekoSodomlečni šodo

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.