Odprta Kuhinja

Solata z endivijo, popečenimi kockami buče in slanine ter praženimi bučnicami

A+   A-
Odlična in hranljiva zimska solata.



Priprava: 10 minut.

Sestavine


- manjša endivija
- 200 g mesa buče z oranžnim mesom (npr. hokaido, muškatna buča)
- 75 g slanine
- 3 pesti bučnih semen
- sol, poper
- žlička gorčice
- olje, kis

Priprava


1. Solato očistimo in narežemo ter stresemo v solatno skledo.

2. Slanino narežemo na kocke, bučo olupimo in prav tako narežemo na kocke. Oboje stresemo v dobro ponev in pristavimo.

3. Nad močnim ognjem začnemo peči, pri čemer se slanina raztaplja, postaja hrustljava, kocke buče se mehčajo in malce karamelizirajo. Pečemo približno 5 minut, nato v ponev stresemo še bučnice in jih pražimo toliko časa, da začnejo pokati. Takoj odstavimo, minuto hladimo in nato vse stresemo na solato v skledi. Narahlo premešamo.

4. Posebej v posodici sestavimo preliv, in sicer zmešamo olje, kis, sol, poper in gorčico. S tem prelijemo solato, premešamo in takoj ponudimo s kosom kruha ob pečenem puranjem zrezku.
Opomba: Ta solata zahteva malce več kisa; izberite kakšnega res dobrega okusa. Tudi pri olju se lahko poigrate in recimo malo bučnega olja pomešate s svetlim rastlinskim oljem po izbiri. Lešnikovo olje je v tej solati res za prste obliznit.

Naredimo vnaprej: Očistite solato, narežite slanino, bučo.

Poizkusite še: Krompirjeve vrtnice s slanino

Fotografja: Krištof Koman
Datum Objave: 14.3.2018 ob 09:03

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: