Špargljeva pita s slanino

Izvrstna jed.

Priprava: 10 minut; čas peke: 25–30 minut.

Sestavine

– 250 g svežega razvaljanega listnatega testa
– 2 žlici oljčnega olja
– 100 g slanine
– 300 g svežega sira ali rikote (lahko po pol vsakega)
– 150–200 g kajmaka (ali goste domače smetane, lahko tudi maskarpone)
– lupina 1 bio limone
– drobnjak, peteršilj, sol, poper
– 250 g špargljev

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

2. Šparglje očistimo, po potrebi ostrgamo in odrežemo trde konce. Slanino narežemo na kocke. Zelišča sesek­ljamo.

3. Pravokoten model malenkost namastimo in pomokamo, nato nanj položimo razvaljano listnato testo. Testo na več mestih prebodemo z vilicami in postavimo v pečico za približno 10 minut, da se napol speče.

4. Medtem v ponvi na hitro popečemo slanino, nato odstavimo in prihranimo.

5. V posebni posodi zmešamo rikoto, kajmak ali smetano, lupino limone, vsa sesekljana zelišča in parmezan. Začinimo s soljo in poprom.

6. Pekač z napol pečenim testom vzamemo iz pečice in ga nadevamo s skutnim nadevom. Potresemo s popečeno slanino (maščobo prihranimo!) in po vrhu položimo šparglje.

7. Prelijemo še z maščobo slanine in vrnemo v pečico za 15–20 minut.

8. Ponudimo vroče po korenčkovi juhi z veliko skledo zelene solate z redkvicami.

Koristen nasvet: Nadev naj ne bo preveč tekoč, ker moramo v takem primeru dodati še jajce.
Poizkusite še: Šparglji s polento

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana