Šparglji z jajci iz pečice

Brezmesna ali mesna različica – odločitev je vaša.

Priprava: 10 minut; čas peke: 10–15 minut.

Sestavine

– 300 g zamrznjenega ali svežega oluščenega graha
– 6–10 špargljev
– čebula
– 3 stroki česna
– oljčno olje
– pločevinka paradižnika
– košček suhega feferona
– 4 jajca
– po želji 2 rezini kuhanega pršuta ali kocke pršuta, salame

Priprava

1. Šparglje narežemo na manjše kose, jih blanširamo skupaj z grahom in preložimo v model. Pečico vklopimo na 200 stopinj.

2. Drobno nasekljamo čebulo in česen ter ju skupaj s pršutom ali panceto, če smo se odločili za mesno različico, popražimo v ponvi.

3. Dodamo pretlačen vložen paradižnik ali na kose narezane sveže paradižnike, posolimo, začinimo s sesekljanim feferonom in na majhnem ognju počasi dušimo največ 5 minut.

4. Zmes naložimo v model k špargljem in grahu, premešamo in na vrh ubijemo jajca.

5. Rahlo posolimo, popramo in postavimo v pečico.

6. Pečemo 10 minut, da beljak zakrkne, in takoj ponudimo s kosom dobrega kruha po juhi iz mlade blitve.

Koristen nasvet: Preden vlijete jajček v omako, naredite manjšo vdolbino. Tako se beljak ne bo razlil po vsej površini in bo ostal lepo ujet v jamici.
Različica: V omako dodajte bučke, papriko, namesto koščkov mesnin pa kose pečenih ali konzerviranih rib.
Poizkusite še: Špargljeva pita s slanino

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana