Odprta Kuhinja

Spekulas kroglice: ekspresne praznične bombice

Odpri galerijo
A+   A-
Spekulas piškoti so zaradi vsebnosti celega regimenta praznično dišečih začimb obvezna oprema decembrskih dni.


Cimet, piment, muškatni orešček, klinčki in ingver so le začetek dolgega seznama arom, ki se zvrstijo v njih. Spekulas piškoti se zato odlično obnesejo kot osnova slastnih kroglic, ki po sestavi spominjajo na zimzelene ježke. Pripravimo jih v hipu, brez peke in pretiranega čakanja ali okraševanja.

Spekulas kroglice


Zakaj bi zapravljali čas za dolgotrajno peko, ko pa raje zavijamo darila?

  • 200 g spekulas piškotov

  • 100 g kremnega sira Philadelphia

  • žlica sladkorja v prahu

  • 2 žlici ruma

  • 100 g temne čokolade

  • 100 g mlečne čokolade


Priprava


1. V sekljalnik natlačimo spekulas piškote in jih fino zmeljemo.

2. Dodamo kremni sir, sladkor v prahu in rum in vse zmešamo v homogeno maso, ki jo nato z dlanmi stisnemo v kepo.

3. Od spekulas mase odščipnemo košček in ga oblikujemo v večjo frnikulo.

4. Postopek ponavljamo, dokler vse mase ne pretvorimo v kroglice.

5. Obe čokoladi stopimo ločeno nad majhnim ognjem.

6. Vsako kroglico povaljamo v čokoladi in jo postavimo na pladenj, prekrit s papirjem za peko.

7. Po kroglicah poškropimo čokolado nasprotne barve ali posujemo zdrobljene spekulas piškote.

8. Pustimo, da se čokolada strdi, nakar kroglice prestavimo v papirnate modelčke za pralineje.

9. Kroglice hranimo v hladilniku, preden jih ponudimo, pa jih pustimo 10 minut na sobni temperaturi.
Priporočamo še: To bo letos največji hit med piškoti (pripomoček za obliko ima večina že doma)
Datum Objave: 30.11.2022 ob 08:11

Več iz te teme:

ježkibombicespekulas kroglicespekulas piškoti

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.