Spekulas kroglice: ekspresne praznične bombice

Spekulas piškoti so zaradi vsebnosti celega regimenta praznično dišečih začimb obvezna oprema decembrskih dni.

Cimet, piment, muškatni orešček, klinčki in ingver so le začetek dolgega seznama arom, ki se zvrstijo v njih. Spekulas piškoti se zato odlično obnesejo kot osnova slastnih kroglic, ki po sestavi spominjajo na zimzelene ježke. Pripravimo jih v hipu, brez peke in pretiranega čakanja ali okraševanja.

Spekulas kroglice

Zakaj bi zapravljali čas za dolgotrajno peko, ko pa raje zavijamo darila?

  • 200 g spekulas piškotov
  • 100 g kremnega sira Philadelphia
  • žlica sladkorja v prahu
  • 2 žlici ruma
  • 100 g temne čokolade
  • 100 g mlečne čokolade

Priprava

1. V sekljalnik natlačimo spekulas piškote in jih fino zmeljemo.

2. Dodamo kremni sir, sladkor v prahu in rum in vse zmešamo v homogeno maso, ki jo nato z dlanmi stisnemo v kepo.

3. Od spekulas mase odščipnemo košček in ga oblikujemo v večjo frnikulo.

4. Postopek ponavljamo, dokler vse mase ne pretvorimo v kroglice.

5. Obe čokoladi stopimo ločeno nad majhnim ognjem.

6. Vsako kroglico povaljamo v čokoladi in jo postavimo na pladenj, prekrit s papirjem za peko.

7. Po kroglicah poškropimo čokolado nasprotne barve ali posujemo zdrobljene spekulas piškote.

8. Pustimo, da se čokolada strdi, nakar kroglice prestavimo v papirnate modelčke za pralineje.

9. Kroglice hranimo v hladilniku, preden jih ponudimo, pa jih pustimo 10 minut na sobni temperaturi.

Priporočamo še: To bo letos največji hit med piškoti (pripomoček za obliko ima večina že doma)
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana