Špinačna lazanja z domačimi testeninami

Lotili smo se je od začetka in sami izdelali testenine. Uspela nam je najboljša domača špinačna lazanja.

Sestavine zadoščajo za pekač velikosti 20 x 30 cm.

Sestavine

Testenine
– 400 g ostre moke, 2 jajci (L)
– za težo 3–4 jajc nad paro kuhane in sesekljane špinače
– voda ali še špinače po potrebi

Nadev
– 0,3 dl oljčnega olja, zelenjavna jušna osnova
– 500 g špinače, 2–3 večji stroki česna
– manjša čebula, 500 g rikote, jajce, sol, poper

Bešamel z oljčnim oljem
– 0,5 dl oljčnega olja, 8 dl mleka, 2 zvrhani žlici moke
– žlička soli, nekaj ščepcev muškatnega oreščka

Dodatno
– 150 g mocarele

Priprava

1. Iz vseh sestavin zgnetemo čvrsto gladko testo. Zavijemo ga v prozorno folijo za živila in damo v hladilnik vsaj za uro.

2. Ohlajeno testo pomokamo in razdelimo na 2 dela. Vsakega potegnemo skozi strojček za testenine na najbolj debeli nastavitvi (7). Vsak trak prerežemo. Dobimo 4 krajše trakove. Nato jih potegnemo skozi tanjšo nastavitev (5). Ko trakovi postanejo daljši, jih spet prerežemo.

3. Dobimo 8 trakov. Nato jih potegnemo skozi valjček še na tanjši nastavitvi (2–3). Teh še daljših 8 trakov prerežemo. Dobimo 16 širokih trakov, dolgih približno 30 cm, ki bodo zadostovali za osemplastno lazanjo za navedeno velikost pekača.

4. Testenine pustimo, da se nekoliko posušijo.

5. V ponvi segrejemo oljčno olje. Dodamo na drobno nasekljano čebulo in jo popražimo. Dodamo še česen, da rahlo zacvrči, in nato špinačo.

6. Premešamo in dušimo toliko časa, da se špinača zmehča. Solimo, popramo po okusu. Odstavimo. Kuhano špinačo še na drobno nasekljamo. Če uporabimo zamrznjeno, ta korak ni potreben. Pustimo, da se malo ohladi. V posodi zmešamo rikoto in jajce ter malce posolimo. Primešamo ohlajeno nasekljano špinačo.

7. Pripravimo bešamel: v kozici segrejemo oljčno olje, dodamo moko in mešamo toliko, da postane zmes gladka. Med neprestanim mešanjem dolivamo mleko in na šibkem do zmernem ognju mešamo toliko časa (3–5 minut), dokler se omaka ne začne gostiti. Solimo in dodamo muškatni orešček. Svilnati bešamel brez grudic odstavimo.

8. Pekač naoljimo in po želji potresemo s krušnimi drobtinami. Na dno damo nekaj žlic bešamela, nato začnemo sestavljati lazanjo. Na bešamel položimo 2 trakova (enega poleg drugega) špinačnih testenin, polijemo z nekaj žlicami zelenjavne jušne osnove in dodamo približno 3 žlice špinačnega nadeva. Tako ponovimo do tretje plasti, nato pa začnemo k jušni osnovi in nadevu dodajati še po nekaj žlic bešamela.

9. Zadnjo, osmo plast testenin prelijemo samo z nekaj jušne osnove in bešamelom.

10. Pekač pokrijemo z alufolijo in za 25–30 minut potis­nemo v pečico, segreto na 180 stopinj. Nato folijo odstranimo, po vrhu položimo narezano mocarelo in pečemo še 30 minut.

Priporočamo še: VIDEO: Najboljše polnjene paprike iz pečice
Preberite tudi: Veste, kaj na uri v resnici pomenita oznaki AM in PM?
Tamara Ružić
Tamara Ružić

Hej, vsi ljubitelji dobre kuhinje! sem Tamara, gurmantična strastna kuharica, vedno pripravljena na nove kuharske izzive. Uživam v pripravi vsakdanjih domačih jedi kot tudi malce nenavadnih kombinacij na krožniku, ki prijetno presenetijo naše brbončice. Pridružite se mi v mojem kuharskem kotičku gourmantica.si, kjer vam bom z neizmernim veseljem postregla in vas razvajala z raznimi kulinaričnimi dobrotami. www: http://www.gourmantica.si/

Objava še nima komentarja.

Comments are closed