Odprta Kuhinja

Špinačni žličniki v hrenovi omaki s šunko

Odlična jed za po praznikih. (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
Zeleni špinačni žličniki so blagega okusa in prijetne teksture, a se vseeno pogumno postavijo po robu drzni hrenovi omaki, v kateri plavajo kocke odlične prekajene šunke.

Na papirju se zdi kombinacija sestavin te pomladne poslastice povsem logična, le vkup jih je treba nekako spraviti. Ta preprosta jed je kot nalašč za likvidacijo velikonočnih ostankov, a je vseeno dovolj samosvoja, da jo ušpičimo tudi mimo vseh praznikov. Uživajmo pomlad s polno žlico!

Sestavine

Žličniki

  • 250 g skute
  • jajce
  • 150 g špinače
  • četrt žličke česna v prahu
  • 5–6 žlic moke
  • pol žličke soli

Omaka

  • 250 ml sladke smetane
  • 3 topljeni sirčki
  • 2 žlički hrena s smetano
  • poper, sol
  • 150 g kuhane prekajene šunke

Priprava

  1. Omaka: kuhano šunko narežemo na majhne kocke.
  2. V ponev vlijemo smetano in dodamo topljene sirčke. Nad srednje močnim ognjem segrevamo, da se sir raztopi, nato primešamo hren s smetano in kocke šunke.
  3. Kuhamo nekaj minut, da se omaka malce zgosti, nato jo popopramo in posolimo po okusu.
  4. Žličniki: špinačo potopimo v lonec z vrelo vodo in kuhamo 2 minuti.
  5. Odcedimo jo in takoj ohladimo pod tekočo hladno vodo. Blanširano špinačo močno ožamemo, da se znebimo odvečne vode, drobno sesekljamo in zmešamo z jajcem in skuto.
  6. Primešamo česen v prahu in pol žličke soli.
  7. K zeleni zmesi stresemo pet žlic moke. Če je preredko, dodamo žlico več.
  8. Zavremo velik pisker dobro osoljene vode.
  9. Z eno žlico pograbimo za pol žlice mase in jo z drugo žlico oblikujemo v žličnik. Potem jo pomočimo v krop, da žličnik odplava z nje, in se lotimo naslednjega.
  10. Ko žličniki priplavajo na gladino, jih pustimo še dobri dve minuti, nato jih prenesemo na krožnik.
  11. Postrežba: špinačne žličnike postrežemo z bogato mero hrenove omake, na koncu pa po njih potresemo še sveže strt poper.

image_alt
Prata: recept in namigi mojstrice

Datum Objave: 2.4.2024 ob 07:04

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: