Odprta Kuhinja

Spomladanske testenine, ki si jih rada pripravi zasebna chefinja

Spomladanske testenine, ki si jih rada pripravi zasebna chefinja (zefirchik06/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Hitro in lahkotno spomladansko kosilo, ki je nared v le nekaj minutah, navdušuje z izjemno svežim okusom in prijetno zeleno barvo.

In seveda vsebuje šparglje. V tem času si brez njih namreč skoraj težko zamislimo recept, saj jih lahko pripravimo na tisoč in en način. Zraven pa v ponev primešamo še drugo spomladansko zelenjavo, tako da bo krožnik na koncu res svež in lahkoten. 

Zeleno barvo povezujemo z zdravjem in res je, da nas nutricionisti neprestano nagovarjajo, naj uživamo čim več zelenjave. A hkrati se nam včasih zelene jedi zaradi tega zdijo tudi premalo intenzivne, kar se tiče okusa. Brez skrbi! Pri obroku, ki ga kuhamo tokrat, ne bo manjkalo slanih not, za katere bomo poskrbeli z dodatkom slanine. Konec koncev si je takšno kosilo zamislila zasebna chefinja, ki na instagramu pravi, da jed spada med njene najljubše. Loti se jih predvsem takrat, ko ima čas samo za nekaj na hitro.

Okusi so tako izjemno uravnoteženi, dodatek belega vina poskrbi za kislino in malce trpkosti, ki uravnovesita močno maščobo in slanost, ki ju v ponev s seboj prinese slanina. Še bolje bo, če izberete guanciale, italijansko slanino oziroma najboljši del svinjskih ličnic.

Sestavine

  • 100 g zmrznjenega graha
  • 100 g špargljev
  • 100 g brokolija
  • 250 g slanine, narezane na kocke
  • pol šalotke
  • 4 stroki česna
  • 250 g testenin (v obliki školjkic)
  • 125 ml belega vina
  • pest sveže bazilike
  • oljčno olje, poper

Priprava

  1. Najprej na štedilniku zavremo poln lonec slane vode ter v njem po navodilih z embalaže skuhamo testenine.
  2. Sesekljamo šalotko in nastrgamo česen. Očistimo brokoli in ga narežemo na majhna drevesca. Odrežemo trde spodnje dele špargljev in jih narežemo na drobne kolobarčke. 
  3. V ponvi prepražimo slanino, dokler ne zakrkne in postane hrustljava. Nato jo odstranimo iz ponve in na maščobi, ki je ostala od nje, prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelenjavo in po petih minutah še česen. Po eni minuti vse skupaj prelijemo z vinom in počakamo, da izpari. Na koncu vmešamo še zamrznjen grah, da se skuha v omaki. 
  4. Odcedimo kuhane testenine in, kot smo do sedaj že vajeni, prihranimo nekaj škrobne vode za v omako.
  5. Školjkice dodamo v ponev, po potrebi vmešamo še malce tekočine in vse skupaj začinimo s sesekljano baziliko. Pa dober tek!

image_alt
Kako do omake po ekspresni poti

Datum Objave: 12.5.2024 ob 06:05

Več iz te teme:

hitro in preprostokosilotestenine

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.