Odprta Kuhinja

Sredozemski kuskus s pečeno zelenjavo

Odpri galerijo
A+   A-
Kuskus je že sumljivo dober, glede na to, kako preprosto in hitro ga pripravimo.


Za izjemno sredozemsko prilogo je dovolj, da narežeš in spečeš nekaj zelenjave, nato pa jo zmešaš s poparjenim kuskusom. To je vse – malo dela za veliko okusa! Tako okuskusno!

Sestavine  • 250 g kuskusa

  • 500 ml jušne osnove (zelenjavne ali piščančje)

  • 1 manjša bučka

  • 1 manjši jajčevec

  • 1 rdeča čebula

  • 10 češnjevih paradižnikov

  • oljčno olje, sol, poper


Priprava


1. Pečena zelenjava: pečico vključimo na 200 stopinj.

2. Jajčevec narežemo na pol centimetra debela kolesca, ki jih razporedimo po deski. Dobro jih posolimo in pustimo nekaj minut, da spustijo vodo, nato jih obrišemo s papirnato brisačo.

3. Rezine jajčevca, bučko in čebulo narežemo na drobne kocke. Razporedimo jih po pladnju za peko in dodamo češnjeve paradižnike.

4. Prilijemo nekaj žlic olja in premešamo.

5. Zelenjavo posolimo in popopramo, nato jo pečemo 20–30 minut, da se zmehča in zapeče.

6. Vmes jo enkrat premešamo.

7. Kuskus stresemo v odstavljeno kozico z vrelo jušno osnovo – pravo razmerje preverimo na embalaži, običajno potrebujemo na 100 g kuskusa 200 ml tekočine. Prilijemo žlico oljčnega olja, kozico pokrijemo, nato pustimo stati 5–7 minut.

8. Z vilicami kuskus premešamo, nato pa ga zmešamo z zelenjavo.

9. Pokusimo, po potrebi solimo in popramo.

Fotografija: Midva kuhava
Datum Objave: 30.7.2023 ob 08:07

Več iz te teme:

kuskus

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.