Sromaško kislo zelje

Sromaško, a še kako okusno!

Sestavine

– 1,5 kg kislega zelja
– 1 kg kuhanega fižola
– 1 čebula, nekaj strokov česna
– malo moke
– svinjska mast ali olje za zabelo
– 2 lista lovorja

Polenta krompirica
– 15 krompirjev, voda, sol
– koruzni zdrob ali koruzna moka
– 2 žlici masla
– po želji: mleta sladka paprika

Priprava

1. Polenta krompirica: krompir olupimo, zrežemo na kocke, damo kuhat v osoljeno vodo. Ko je kuhan, ga pretlačimo skupaj z vodo in počasi dodajamo koruzni zdrob ali koruzno moko, da se zgosti. Delamo lahko po občutku, naj bo raje bolj rumeno kot belo. Polento krompirico ves čas mešamo, na koncu dodamo dve žlici masla, še malo premešamo in odstavimo s štedilnika.

2. Zelje: zelje damo v vodo, dodamo sesekljan česen (lahko malo sesekljane pancete). Kuhamo pol urice.

3. Čebulo popražimo na masti, dodamo malo moke, lahko tudi malo sladke paprike v prahu, in kuhan fižol. Ko se vse to lepo poveže, primešamo kuhano zelje in dušimo še približno 20 minut. Zelje ne sme biti presuho, mora biti malo omakice.

4. Na krožnik damo nekaj žličnikov polente, zraven pa kislo zelje s fižolom.

Namig: Zdaj, ko je mesa v izobilju, lahko skuhamo še suho svinsko kračo, panceto ali klobase … Vse skupaj postrežemo v lepi glineni posodi.
Priporočamo: To so tri najboljše torte našega rojstnodnevnega natečaja

Recept: Breda Martinčič
Fotografija: Igor Zaplatil

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana