Štajerska gibanica: sočna pogača s skuto

To je gibanica iz kvašenega testa z zavihanim robom ter skutnim nadevom in predstavlja le eno izmed različic številnih pogač, ki zaznamujejo gastronomsko podobo različnih koncev Slovenije.

Tovrstna pogača ima kar nekaj imen (haloška gibanica, kvasenica, sirova zafrknjača, kipjena gibanca), vendar gre v osnovi za podobno jed, ki so jo včasih izdelovali na okroglem loparju za peko kruha ter pekli v krušni peči. Privoščili  so si jo ob pogostitvah, ko so zaključili z delom na polju ali vinogradu, ob nedeljah ali za razne praznične priložnosti. Danes pa jo lahko najdemo kot del domače kulinarične ponudbe na nekaterih turističnih kmetijah po Sloveniji. Seveda pa se lahko z njo razvajamo tudi doma, saj je zelo enostavna za pripravo, s sočno notranjostjo in mehko zunanjostjo ter prijetno nežnega sladkastega okusa.

To je prava domača poslastica, ki je najbolj okusna še topla!

Štajerska gibanica: sočna pogača s skuto

Za pekač premera 26 do 28 cm.

Kvašeno testo

  • 250 g gladke moke
  • 150 do 200 ml mlačnega mleka
  • 1 žlička suhega kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 40 g masla

Nadev

  • 500 g pasirane skute
  • 250 g kisle smetane (lahko tudi pol kisle smetane in pol gostega jogurta)
  • 2 jajci
  • 100 g (7 žlic) sladkorja
  • 2 žlički tekoče vanilje
  • ščepec soli

Preliv

  • 250 ml sladke smetane
  • 1 jajce

Priprava

1. Pripravimo kvašeno testo: moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno mleko, kvas, sladkor ter ob strani dodamo še sol.

2. Testo z aparatom gnetemo približno 8 minut, postopoma mu prilivamo stopljeno maslo ter gnetemo, da dobimo gladko in prožno testo. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja za še enkrat toliko.

3. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

4. Vzhajano testo preložimo na papir za peko in ga razvaljamo v krog, ki naj bo nekaj centimetrov večji od premera pekača, ter ga nato s papirjem vred preložimo v pekač.

5. Pripravimo nadev: v posodi zmešamo vse sestavine v gladko zmes, nato pa jo prelijemo na testo ter testo ob strani zapognemo čez nadev.

6. Pripravimo preliv: jajce in smetano zmešamo v gladko zmes ter z njo prelijemo celotno površino gibanice, tako nadev kot testo.

7. Pečemo na spodnji rešetki pečice približno 50 minut do 1 ure (če se nam testo precej zapeka, ga lahko zadnjih 15 minut pokrijemo z aluminijasto folijo za živila).

8. Ohladimo do mlačnega, posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Priporočamo še: Nikar v smeti z listi cvetače. Pripravite raje to neverjetno okusno jed
Jasmina Pirnar Krope

Družina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!

Objava še nima komentarja.

Comments are closed