Odprta Kuhinja

Ste za posebne kave?

Foto: Thinkstock Photos
Odpri galerijo
A+   A-
{embed_foto}1555583{/embed_foto}Posebne, s tujko »specialty«, kave bodo v prihodnjih letih zanesljivo postale alternativna, sprva sicer bolj modna izbira ljubiteljev in iskalcev novih, butičnih okusov. V tujini doživljajo velik razmah, pri nas prve korake. Spoznavali smo jih v kamniškemu Stowu.Stow je hkrati pražarna in izobraževalna inštitucija, akademija za področje kave, vodijo pa tudi kavarno v ljubljanskem Mestnem muzeju. Posebne kave si najlažje predstavljate ob vzporednici z vini: namiznimi in vrhunskimi. V svetu kave poznamo industrijsko, komercialno kavo ter posebno, vrhunsko, ročno obrano ter s posebno skrbjo negovano in obdelano kavo. Pri prvi poznamo le blagovno znamko. Pri drugi v ospredje postavljajo farmo, kjer je bila pridelana, sorto in sezono.

»Mogoče se bo komu zdelo, da preveč kompliciramo s temi temperaturami, časi in gramaturami pri pripravi, ampak če imaš tako kakovostno surovino, ali je ne boš hotel uporabiti na optimalni način?« se sprašujeta naša »inštruktorja«, Peter Ševič, barist, in Damir Jusović, ki je na prvem festivalu posebnih kav osvojil naslov prvaka v aeropressu. Oba imata najvišjo stopnjo baristične izobrazbe na področju posebnih kav, Ševič pa letos načrtuje še nadgradnjo (zelena kava, priprava in senzorika).

[blockquote author="" pull="pullright”]»Mogoče se bo komu zdelo, da preveč kompliciramo s temi temperaturami, časi in gramaturami pri pripravi, ampak če imaš tako kakovostno surovino, ali je ne boš hotel uporabiti na optimalni način?«[/blockquote]

V nadaljevanju vam predstavljamo najbolj razširjene načine priprave: chemex, V60, aero- in frenchpress, syphon, ice drip. Kakor vidite iz imen, je to tako novo področje, da še niti ustreznih slovenskih prevodov nima, najslabše pa je, da se tej kavi reče »specialty coffee«, pravi Ševič: ljudje, ki prvič pridejo v stik z njo, pričakujejo, da se pod tem skriva izjemen okus klasične kave, potem pa jih v kozarcu čaka nekaj, kar jih osupne z bogatimi kislinami in popolnoma drugačnim okusom. »Kakšna limonada pa je zdaj to?« osupnejo. Zato ta kava potrebuje res izobražene pripravljavce, pravi, ki znajo uravnotežiti vse različne odtenke okusa, da ne zbezljajo po svoje.

Frenchpress. Foto: Thinkstock Photos
Frenchpress. Foto: Thinkstock Photos


Ševič je za vse metode uporabil enako kavo, s čimer se je pokazalo, da je okus na koncu pri vsaki metodi zaznavno drugačen, so pa to seveda samo osnovna navodila, kako se lotiti priprave. Sčasoma bo vsak ljubitelj, ki ga bo novi način navdušil, ugotovil, katera receptura je zanj prava. Zdaj je tudi v prestolnici že nekaj lokacij, kjer jih je mogoče spoznavati, najbolj varno pa bo, če se pred nakupom vseeno podate v Mestni muzej in pokušate kave, pripravljene na različne načine – kajti razlika je ...

Poleg osnovne »opreme« potrebujete še tehtnico, najbolje posebno, ki hkrati meri čas priprave, za vse, razen hladnega ice dripa, pa tudi grelnik, ki vam bo zavrel vodo, najbolje takšnega z ozkim livčkom, da boste lahko vodo dolivali počasi.

Začetni tečaj priprave posebnih kav: preizkusite V60 in french press.
Datum Objave: 25.6.2017 ob 10:06

Več iz te teme:

#kava

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.