Odprta Kuhinja

Stročji fižol s krompirjem po kmečko

ni podpisa
Odpri galerijo

Jed je najboljša pravkar skuhana.
Priprava: 30 minut.

Sestavine


- 500 g stročjega fižola,
- 4–5 večjih krompirjev
- 150–200 g slanine
- večja čebula, 4 večji korenčki
- 2 žlički sladkorja, sol, poper
- majaron, šetraj, timijan, origano

Priprava


1. Stročji fižol stresemo v slan krop in kuhamo 10 minut, da se zmehča, a ostane čvrst. Vzamemo iz vode in prihranimo.

2. Olupimo in narežemo krompir in največ 5 minut kuhamo v vodi, v kateri se je malo prej kuhal stročji fižol. Kuhanega prav tako vzamemo iz vode in prihranimo. Prihranimo tudi vodo.

3. Slanino narežemo na kocke, čebulo na rezine, korenje na kolesca.

4. V ponvi najprej razpustimo slanino, dodamo čebulo in korenje ter počasi pražimo 2 minuti. Potresemo s sladkorjem, zalijemo z zajemalko prihranjene vode ter odkrito počasi kuhamo, dokler tekočina ne povre, zelenjava pa je rahlo karamelizirana.

5. Zdaj dodamo krompir in fižol, dobro premešamo in zalijemo z novo zajemalko prihranjene tekočine.

6. Po okusu solimo, popramo, začinimo s timijanom, šetrajem in kuhamo naprej, da se vsa zelenjava zmehča, približno 10 minut.

7. Nazadnje začinimo z listki majarona in origana ter ponudimo vroče kot glavno jed. Zraven se prileže krhka endivija s koruzo in česnom.

Naredite vnaprej: Jed je najboljša pravkar skuhana. Čas si prihranite, če vnaprej pripravite sestavine. Denimo, skuhajte stročji fižol in krompir, dobro odcedite, ohladite in shranite v hladilniku do naslednjega dne. Narežite korenje in slanino ter shranite v hladilniku posebej.


Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poizkusite še: Zavitek z ohrovtom in zeljem

Datum Objave: 3.11.2017 ob 08:11

Več iz te teme:

kosiloenostavnohitropreprostoideja za kosiloidejadanes za kosilokomanMojca Komanohrovtov zavitek

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.