Odprta Kuhinja

Svinjska krača z gorčičnim premazom

A+   A-
Tule stavimo na mogočnost. Za 8–10 oseb.



Priprava: 15 minut; soljenje: čez noč; čas peke: 3 ure do 3 ure in pol.

Sestavine


- približno 3 kg težka svinjska krača s kožo
- glavica česna, 2 čebuli, šopek peteršilja, šopek timijana
- 2 bogati vejici rožmarina, 2 dl vode, jušne osnove, vina
- 3 žlice gorčice (s semeni), 40 g soli, pol žličke mletega popra
- 3 žlice sveže naribanega ingverja (približno 7 cm dolg kos)

Priprava


1. Skozi kožo krače do mesa večkrat križno zarežemo, da dobimo karo vzorec, kakor pri norveških rebrih. Režemo počasi in z zelo ostrim nožem.

2. Potem pripravimo zeliščno mešanico za marinado. Sesekljamo peteršilj, rožmarin, osmukamo listke s timijana. Česen stremo in vse skupaj zmešamo z gorčico. Solimo, popramo, dobro premešamo.

3. S to mešanico na debelo premažemo celotno kračo, marinado vtiramo tudi v zareze kože do mesa.

4. Kračo ovijemo, pokrijemo in shranimo v hladilnik čez noč.

5. Naslednji dan vklopimo pečico na 180 stopinj in naribamo ingver. Tega vtremo v kračo čez marinado.

6. Čebulo narežemo in stresemo na pekač. Kračo položimo na čebulo, ob strani prilijemo vodo, jušno osnovo ali vino. Pekač porinemo v pečico za 45 minut.

7. Zatem temperaturo znižamo na 160 stopinj in pečemo približno 2 uri, dokler termometer v sredici ne pokaže 71 stopinj.

8. Tik pred koncem temperaturo povišamo ali vklopimo žar za nekaj minut, da kožo hrustljavo spečemo do konca.
Nasvet: Pri peki velikih kosov mesa s kostjo v sredini, kot je krača, velja biti previden in peči malo dlje in do višje središčne temperature, da se gotovo speče tudi okoli kosti.

Različica: V marinado dodajte močno dišeč koriander, namesto jušne osnove prilijte sok pomaranče in ob čebuli pecite krepak kos ingverja. Ko vse dodatke iz pekača pretlačite, dobite čudovito aromatično omako z azijskim pridihom.

Namig: Krača je težka in velika reč, vendar velik del teže odpade na mogočno kost, ki je je potem kak kuža strašno vesel. Trikilogramska krača zadošča za 8–10 jedcev, zanjo boste odšteli slabih 20 evrov.

Fotografije: Krištof Koman

Poizkusite še: Mesna štruca v pancentinem plaščku

Datum Objave: 18.12.2017 ob 09:12

Več iz te teme:

mesne jedisvinjinagorčicapečenkakrača

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.