Svinjska ribica s sladko-kislim premazom v ovoju iz listnatega testa
Odpri galerijo
A+ A-
Sočna pečenka, v kateri se prepletajo sladki in kisli okusi. Odlična tudi hladna, zato jo lahko pripravite vnaprej.
Preberite tudi: Ideje za zelenjavne priloge na božični mizi
Priprava: 1 ura, peka: 25–30 minut.
Svinjska ribica v testu
Za sladko-kisli premaz (čatni)
- 100 g suhega sadja
- 2 dl vode
- 2 krepki žlici kisa
- srednje velika čebula
- žlička gorčice
- pol žličke popra
- pol žličke soli
- četrt žličke mletega pimenta
- pol nastrganega muškatnega oreščka
In še
- kos zamrznjenega ali svežega listnatega testa (250 g)
- svinjski file (svinjska ribica)
- jajce
Priprava
1. Najprej se lotimo čatnija: v kozico damo različno suho sadje (marelice, fige, slive, rozine …), ga prelijemo z vodo in pristavimo. Dodamo vse začimbe, kis in grobo narezano čebulo. Zavremo, nato ogenj zmanjšamo in pokrito kuhamo vsaj 20 minut, da se sadje povsem zmehča. Če je zelo suho, po potrebi prilijemo vodo. Povsem zmehčano zmeljemo v mešalniku v pire, nič ni narobe, če sem in tja ostane kak večji košček. Prihranimo in ohladimo do mlačnega.
2. Listnato testo odtalimo in razvaljamo v pravokotnik, ki naj bo po širini za dva prsta širši od dolžine mesa (približno 30 x 25 cm). Pečico vklopimo na 200 stopinj.
3. Meso postavimo na spodnji rob testa in ga radodarno premažemo s polovico čatnija, nato meso obrnemo in premažemo s preostankom še to stran. Na zgornjem delu ob mesu testo premažemo z razžvrkljanim jajcem za 3 prste široko.
4. Levi in desni del testa zavihamo prek koncev mesa in meso od spodnjega dela previdno ovijemo s testom, prekrijemo tudi del, premazan z jajcem, ki zdaj vse lepo zlepi skupaj. Odrežemo preostanek testa, vendar ga prihranimo. Ovito meso preložimo na pekač na peki papir.
5. Vse testo premažemo z jajcem, preostanek testa pa narežemo na trakove in jih uporabimo za okras. Premažemo z jajcem in pekač porinemo v segreto pečico.
6. Pečemo 25–30 minut, koristi, če pri koncu s termometrom preverimo središčno temperaturo. Končna temperatura v sredici naj bo 68 stopinj.
7. Pečeno meso vzamemo iz pečice in ga pustimo hladiti 10 minut, da ga lahko narežemo na lepe rezine.
8. Okusno je toplo ali hladno. Postrežemo z izbrano prilogo, na primer krompirjevim pirejem, ali zgolj solato.
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 24.12.2021 ob 08:12