Odprta Kuhinja

Svinjska ribica s sladko-kislim premazom v ovoju iz listnatega testa

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Sočna pečenka, v kateri se prepletajo sladki in kisli okusi. Odlična tudi hladna, zato jo lahko pripravite vnaprej.


Praznično pomeni drugače, bolj zapleteno in praviloma je v obroku vsaj nekaj mesnega. Ja, je kar stereotip, da mama prinese na mizo velik kos mesa, pravo pečenko, in potem ata nareže lepe kose. Ali da na mizo postavimo umetelno razporejene kose pečenke, od katerih še puhti in se cedi … Ampak, leto za letom ... Človek na koncu (vsaj na skrivaj) zahrepeni še po čem drugem. Ta svinjska ribica je kot nalašč.
Preberite tudi: Ideje za zelenjavne priloge na božični mizi

Priprava: 1 ura, peka: 25–30 minut.

Svinjska ribica v testu


Za sladko-kisli premaz (čatni)

 • 100 g suhega sadja

 • 2 dl vode

 • 2 krepki žlici kisa

 • srednje velika čebula

 • žlička gorčice

 • pol žličke popra

 • pol žličke soli

 • četrt žličke mletega pimenta

 • pol nastrganega muškatnega oreščka


In še

 • kos zamrznjenega ali svežega listnatega testa (250 g)

 • svinjski file (svinjska ribica)

 • jajce


Priprava


1. Najprej se lotimo čatnija: v kozico damo različno suho sadje (marelice, fige, slive, rozine …), ga prelijemo z vodo in pristavimo. Dodamo vse začimbe, kis in grobo narezano čebulo. Zavremo, nato ogenj zmanjšamo in pokrito kuhamo vsaj 20 minut, da se sadje povsem zmehča. Če je zelo suho, po potrebi prilijemo vodo. Povsem zmehčano zmeljemo v mešalniku v pire, nič ni narobe, če sem in tja ostane kak večji košček. Prihranimo in ohladimo do mlačnega.

2. Listnato testo odtalimo in razvaljamo v pravokotnik, ki naj bo po širini za dva prsta širši od dolžine mesa (približno 30 x 25 cm). Pečico vklopimo na 200 stopinj.

3. Meso postavimo na spodnji rob testa in ga radodarno premažemo s polovico čatnija, nato meso obrnemo in premažemo s preostankom še to stran. Na zgornjem delu ob mesu testo premažemo z razžvrkljanim jajcem za 3 prste široko.

4. Levi in desni del testa zavihamo prek koncev mesa in meso od spodnjega dela previdno ovijemo s testom, prekrijemo tudi del, premazan z jajcem, ki zdaj vse lepo zlepi skupaj. Odrežemo preostanek testa, vendar ga prihranimo. Ovito meso preložimo na pekač na peki papir.

5. Vse testo premažemo z jajcem, preostanek testa pa narežemo na trakove in jih uporabimo za okras. Premažemo z jajcem in pekač porinemo v segreto pečico.

6. Pečemo 25–30 minut, koristi, če pri koncu s termometrom preverimo središčno temperaturo. Končna temperatura v sredici naj bo 68 stopinj.

7. Pečeno meso vzamemo iz pečice in ga pustimo hladiti 10 minut, da ga lahko narežemo na lepe rezine.

8. Okusno je toplo ali hladno. Postrežemo z izbrano prilogo, na primer krompirjevim pirejem, ali zgolj solato.

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 24.12.2021 ob 08:12

Več iz te teme:

mesne jedisvinjinapečenkalistnato testosvinjska ribica

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.