Odprta Kuhinja

Ta hitre miške s sirčkom maskarpone (VIDEO)

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
V nasprotju s kvašenimi miškami, ki so najboljše še malo mlačne, so te najbolj okusne, ko se ohladijo in se arome lepo razvijejo.


To so mehke miške in sočne znotraj (vendar ne puhaste kot kvašene) in zelo hrustljave zunaj. Posute s sladkorjem ali oblite s čokolado so to miške, ki se jim nima smisla upirati :)

Klasične miške so ena najbolj priljubljenih sladkih dobrot, sploh v pustnem času. Če jih pripravljamo s pecilnim praškom, gre res tako hitro, da si jih zlahka zaželimo večkrat, tudi med letom. In meni so tokrat zadišale prav take, ta hitre miške po italijansko – s sirom maskarpone ter fino odišavljene s pomarančo in limono. Za popolno aromatično testo je kombinacija obeh agrumov obvezna, vendar pomarančne lupine uporabimo precej manj, da ne pogreni testa. V Italiji jim rečejo frittelle ali zeppole, podobne različice najdemo tudi pod imenoma castagnole ali favette. Gre za podobne različice recepta, vendar se imena razlikujejo tako glede na pokrajine oziroma regije kot sestavine. Italijani svoje miške radi obogatijo z rikoto ali maskarponejem, zato so malce drugačne, kot smo jih vajeni. Sir poskrbi za polnejši okus in tudi večjo hranljivost, po strukturi pa so podobne ocvrtemu biskvitnemu testu.Iz navedenih sestavin bo nastalo 30 do 40 mišk, odvisno od velikosti.

Miške


Testo

 • 1 večje jajce ali 2 manjši

 • 3 žlice sladkorja

 • 250 g sira maskarpone (lahko tudi rikote)

 • 50–60 ml sveže stisnjenega pomarančnega soka

 • 2 žlički vanilje

 • 2 žlici ruma

 • nastrgana lupinica 1 limone, malo nastrgane pomarančne lupine

 • 250 g gladke moke

 • 2 žlički pecilnega praška

 • ščep soli


Drugo

 • olje za cvrtje

 • kristalni sladkor

 • sladkor v prahu

 • stopljena čokolada

 • pisane sladkorne mrvice


Priprava


1. Jajce in sladkor dobro premešamo, da se sladkor stopi.

2. Dodamo maskarpone in znova dobro premešamo, da dobimo gladko zmes.

3. Nato primešamo pomarančni sok, vaniljo, rum, nastrgano lupinico limone in še malo nastrgane pomarančne lupine.

4. Nazadnje dodamo moko, ki smo jo zmešali s pecilnim praš­kom in soljo.

5. Pripravimo olje za cvrenje: v posodo ga nalijemo za nekaj centimetrov ter segrejemo na 160–170 stopinj (lahko uporabimo star trik z leseno kuhalnico in mehurčki).

6. Nato z eno roko zajamemo nekaj testa ter ga s palcem in kazalcem stisnemo skupaj, tako da iztisnemo manjšo žogico testa (poglejte video na portalu, kako to gre), v drugi roki pa imamo žlico, ki jo na hitro pomočimo v olje in nato z njo iz prve roke prenesemo kroglico v olje, da se ocvre. Naenkrat naj bo v posodi le toliko mišk, da se med seboj ne stikajo in se lahko obračajo.

7. Miške med cvrenjem obračamo, da se z vseh strani enakomerno zlato rjavo obarvajo (traja nekaj minut).

8. Ocvrte miške s penovko poberemo iz olja in jih preložimo na krožnik, ki smo ga obložili s papirnatimi brisačkami, ter pustimo, da se odvečno olje odcedi.

9. Še mlačne lahko povaljamo v kristalni sladkor ali jih posujemo s sladkorjem v prahu, lahko pa jih oblijemo s čokolado (čokoladne kapljice stopimo in nato miške do polovice pomočimo v stopljeno čokolado) in posujemo s pisanimi mrvicami.
Namig: Miške lahko oblikujemo s stiskanjem, lahko pa uporabimo brizgalno vrečko za enkratno uporabo ali kakšno drugo vrečko za živila. En del zavozlamo in jo postavimo v kozarec z vozlom navzdol, nato jo razpremo in vanjo nadevamo testo. Vrečko dvignemo iz kozarca in njen zgornji del na rahlo zategnemo oziroma zavijemo, da testo potisnemo navzdol proti vozlu. Nato zavozlani del vrečke odvežemo ali odrežemo in v vroče olje nabrizgamo poljubno količino testa.

Video in fotografije: Sonja Ravbar
Datum Objave: 26.2.2022 ob 07:02

Več iz te teme:

maskarponemiškepustno cvrtje

Naročite se na e-novice:

Jasmina Pirnar Krope
Jasmina Pirnar KropeDružina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!